Wat zijn crosstrainingsschoenen en hoe kies je de beste?
Koopgids
Crosstrainingsschoenen zijn een combinatie van hardloop-, tennis- en volleybalschoenen, bieden een comfortabele pasvorm en zijn geschikt voor meerdere sporten en activiteiten.
Wat je fitnessdoelen ook zijn, je work-outroutine beperkt zich vaak niet tot een soort activiteit.Je hebt daarom gear nodig die met je meebeweegt.
Maar het heeft natuurlijk geen zin om telkens van schoen te verwisselen als je na de loopband overschakelt op gewichtstraining, of tijdens je HIIT-training van box jumps overstapt naar burpees.Daarom gebruiken veel atleten graag crosstrainingsschoenen.
Wat is crosstraining nu eigenlijk?
Bij crosstraining combineer je trainingsvormen uit verschillende sporten in je fitnessroutine.Het is een gezonde manier om een beetje van alles te doen: een beetje conditietraining, een deel krachttraining, wat flexibiliteitstraining en balanstraining.
Zelfs het American College of Sports Medicine adviseert Amerikanen om zowel cardiotraining als gewichttraining, strekoefeningen en oefeningen gericht op wendbaarheid, balans en coördinatie in hun wekelijkse fitnessroutine op te nemen.Atleten die regelmatig met gewichten werken, kunnen daardoor ook vaak hun prestaties verbeteren in andere sporten.
Het werd in de jaren '80 en '90 populair om naar de sportschool te gaan en daar je hele lichaam te trainen.Maar deze atleten hadden meestal maar een paar schoenen waarmee ze verschillende trainingen moesten doen.
In die tijd heeft Nike daarom de eerste crosstrainingsschoen ontwikkeld, de AirTrainer1.De schoen was speciaal ontworpen om atleten te helpen een reeks verschillende trainingsvormen in één work-out uit te voeren.
Sindsdien is het aanbod aan crosstrainingsschoenen enorm uitgebreid en weten kopers vaak niet waar ze moeten beginnen als ze nieuwe schoenen nodig hebben.
Hier moet je op letten om een goede keuze te maken.
Wat zijn crosstrainingsschoenen?
Laten we om te beginnen een paar belangrijke begrippen voor je beschrijven.Crosstrainingsschoenen (vaak ook gewoon fitnessschoenen genoemd) zijn een hybride sportschoen ontworpen om atleten te helpen op verschillende manieren te bewegen.
In crosstrainingsschoenen worden verschillende elementen van een hardloopschoen, een tennisschoen en een volleybalschoen verwerkt.De beste crosstrainingsschoenen bieden voldoende demping in de hak en de voorvoet en geven stabiliteit bij zijwaartse bewegingen.Een goede crosstrainingsschoen is geschikt voor verschillende sporten en trainingsvormen.
Waar worden crosstrainingsschoenen voor gebruikt?
Crosstrainingsschoenen zijn geschikt voor alle activiteiten waarvoor je ze wilt gebruiken.Maar ze zijn het meest geschikt voor mensen die hybride work-outs doen of verschillende sporten beoefenen.
Ze zijn bijvoorbeeld handig als je in de sportschool zowel cardio- als gewichtstrainingen doet.Ze zijn ook heel geschikt voor:
- Aerobics- en HIIT-training
- Zumba en andere danslessen
- Yoga
- Recreatief fietsen
- Volleybal, basketbal en tennis
Als je lange afstanden loopt, heb je waarschijnlijk ook een paar echte hardloopschoenen nodig.Maar als je een schoen nodig hebt die je wilt kunnen dragen tijdens gewichtheffen, cardio én yoga na de work-out, dan kan een crosstrainingsschoen je daar heel goed bij helpen.
Niet alle crosstrainingsschoenen zijn trouwens hetzelfde.Er zijn verschillende ontwerpen, gemaakt van verschillende materialen en met verschillende functies, en welke daarvan het meest geschikt voor jou zijn, hangt af van je persoonlijke behoeften, je activiteiten en je stijl.
Hoe kies je de juiste crosstrainingsschoenen: 4 tips
1.Focus op de pasvorm
Fitnessschoenen moeten vooral lekker zitten.
Als je een nieuw paar past, probeer dan met gestrekte benen je voet aan te raken en je tenen te bewegen. Knelt of wrijft de schoen ergens? Zitten ze te strak of te los?
Pas de schoenen met zweetafvoerende sportsokken voor de juiste pasvorm.Pas de schoenen 's middags of 's avonds wanneer je voeten meestal gezwollen en op hun grootst zijn.
Ren of loop op verschillende manieren door de winkel (als je in een winkel bent): spring van links naar rechts, ren een eindje, loop op een loopband en let op de grip die de schoenen je op een harde ondergrond geven.Als je tussen twee maten in zit, kies dan een halve maat groter.
Misschien denk je dat crosstrainingsschoenen eerst ingedragen moeten worden, maar voor crosstrainers geldt dat ze vanaf de eerste stap comfortabel moeten zitten.Goed zittende schoenen:
- hebben ten minste een halve centimeter aan ruimte tussen je langste teen en de neus van de schoen,
- zijn breed genoeg voor de voet zodat het bovenwerk niet strak om de wreef zit of uitgerekt wordt,
- zorgen ervoor dat je hak niet uit de schoen kan glippen.
2.Ken je voeten
In het algemeen hebben mensen met platvoeten crosstrainingsschoenen nodig die meer stabiliteit geven tijdens het bewegen, terwijl mensen met hoge voetholten meer demping nodig hebben om schokken te absorberen.
Zolang je platte of holle voeten je spieren niet te veel belasten of voor gewrichtspijn zorgen, kun je best beginnen met een paar schoenen met neutrale demping. Deze zijn licht en bewegen op natuurlijke wijze mee met je voet.
Als je meer ondersteuning nodig hebt, ga dan voor een paar stabiliteitsschoenen. Deze bieden ook goede demping, maar zijn ook gemaakt van stevigere materialen die je voet stabiel houden.
3.Let op de constructie
Een goede crosstrainingsschoen combineert ondersteuning met comfort en flexibiliteit.Hier zijn een aantal structurele onderdelen om rekening mee te houden:
- Ondersteuning bij de hak: De schoen moet voldoende extra ondersteuning bieden bij de hak.Let op of de schoen EVA-foam heeft boven op de thermoplastische polyurethaanlaag. Dit is licht en stevig.De onderste laag van een crosstrainingsschoen is meestal van rubber.
- Buitenzolen: Kies buitenzolen die samen met de middenzool zorgen voor stabiliteit.De buitenzolen moeten dik zijn en voldoende grip bieden, en ze moeten wijd genoeg zijn om ondersteuning aan de zijkant te geven.
- Bovenwerk: Een leren bovenwerk biedt meer stabiliteit, terwijl een mesh of synthetisch bovenwerk ventilerender en flexibeler is.Als je voeten veel zweten, kies dan voor een ventilerend mesh bovenwerk.
De Nike Metcon is bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor crosstraining. De schoen heeft een diamantvormige hak met stevige demping voor stabiliteit, geribbelde onderzool voor grip en dynamische demping in de voorvoet.
4.Kies een stijl waar je van houdt
Of je nu meer van klassieke neutrale tinten, natuurlijke tinten of vrolijke kleuren en geometrische patronen houdt, er is altijd een stijl die bij je past.
Maar je mag stijl nooit de voorkeur geven boven pasvorm en comfort.Je kunt de stijl van een stevige schoen dan mooi vinden maar die lichte schoen die beter past is toch echt de beste keuze. De stijl van die gestroomlijnde schoen is inderdaad mooi, maar je hebt tocht echt wat meer ondersteuning nodig, en ga zo maar door.
Veelgestelde vragen: Crosstrainingsschoenen
Hoe vaak moet je je crosstrainingsschoenen vervangen?
Het hangt ervan af hoe vaak je traint en hoe je beweegt, maar je moet je crosstrainers ongeveer elke 80 tot 100 trainingsuren vervangen, of ruwweg om de zes maanden.
Zelfs voor je schoenen fysieke tekenen van slijtage vertonen, bieden ze al minder ondersteuning, maar als je een van de volgende tekenen ziet, vervang ze dan meteen:
- Er zit meer beweging in de middenvoet en hak van de schoen
- De buitenzool begint te verslijten. Dit betekent dat de middenzool al versleten is
- Er zitten gaten in het bovenwerk of rafeltjes aan de binnenkant
- De hak voelt niet meer zo stevig als je erin knijpt
- De schoen zorgt voor pijnlijke voeten of blaren
Als je te lang wacht met het vervangen van je crosstrainingsschoenen, dan train je in een schoen die niet goed meer past of geen goede ondersteuning meer biedt, waardoor je blessures kunt oplopen.