De juiste kleding en schoenen kiezen voor de wedstrijd
Koopgids
Je keuzes voor je kleding en gear kunnen hét verschil maken tijdens de wedstrijd. Met deze kleding ga je winnen, of ten minste je pr te verbeteren.
Het laatste wat je wil, is op de ochtend van de wedstrijd wikken en wegen over wat je aan moet trekken. Maar de kleding en gear die je kiest, kunnen een positief of negatief effect hebben op je gevoel tijdens de wedstrijd. De beste oplossing is om van tevoren de tijd te nemen om goede schoenen en kleding uit te zoeken waarmee je kunt vlammen. Bereid je dus goed voor en doe dat ruim voordat je aan de startlijn staat. Zo hoef je op de wedstrijddag alleen nog maar te denken aan je persoonlijk record.
Volg deze richtlijnen bij het kiezen van je kleding op de wedstrijddag.
3 tips om de beste gear voor je wedstrijd te kiezen.
Volg deze tips om je beste outfit voor de wedstrijddag uit te kiezen, van hardloopschoenen tot hardloopshorts, wat de lengte van de wedstrijd of de weersomstandigheden ook zijn.
- Bekijk het weerbericht. Hou in de weken voorafgaand aan de wedstrijd de weersvoorspelling in de gaten. Onthoud dat weersvoorspellingen veranderen, dus kijk regelmatig.
- Kies voor licht. “Een vuistregel is dat je je voor hardlopen kleedt alsof het 3 tot 5 graden warmer is dan het eigenlijk is,” zegt Amie Dworecki, MA, CEO en hoofdcoach van Running with Life. Aan de startlijn voelt het misschien wat fris, maar je lichaam warmt flink op tijdens het hardlopen.
- Train, train, train. “Zorg ervoor dat je traint in de kleren die je op de wedstrijddag gaat dragen om verrassingen te voorkomen,” zegt Nicole Gainacopulos, CSCS, hardloopcoach en oprichter van Momentum of Milwaukee. Probeer je outfit voor de wedstrijddag in verschillende weersomstandigheden uit en schrijf op hoe je outfit voelde in je work-outlogboek of activiteitentracker. "Dat is een goede manier om het vast te leggen, zodat je niet elke keer hoeft te gissen als het weer verandert", zegt Gainacopulos. Trek ook je schoenen voor de wedstrijddag op een paar oefenruns aan.
Wat trek je aan tijdens wedstrijden in koud weer
Er spelen veel factoren mee wanneer je je kleedt voor een wedstrijddag in de kou. Als je bezuinigt op laagjes, kan het zijn dat je het grootste deel van de wedstrijd probeert warm te worden. Maar als je te veel laagjes draagt, kun je worden vertraagd door het extra gewicht. Vind de gulden middenweg met deze kledingtips voor koud weer.
Ga voor laagjes. Trek laagjes aan zodat je je comfortabel voelt aan de startlijn. Kies voor hardlooptights of een hardloopbroek als het fris is, of voor een broek met fleece voering als het echt koud is. Afhankelijk van de temperatuur en weersomstandigheden, kun je een licht jack met korte of volledige rits aandoen dat bestand is tegen regen en wind. Trek kleding na enkele kilometers uit, zegt Dworecki.
Kies voor zweetafvoerende materialen. Dat het koud is buiten, betekent niet dat je niet zweet onder je laagjes. En als je door je kleding heen zweet, wordt deze niet alleen zwaar, maar verlies je ook lichaamswarmte. Om kilometer na kilometer warm en droog te blijven, vermijd je katoen en kies je voor een zweetafvoerende sport-bh (indien nodig) en top met lange mouwen als basislaag. “Dit houdt je droog en je temperatuur beter gereguleerd,” zegt Gainacopulos. Zoek kleding die is gemaakt van zweetafvoerende materialen zoals merinowol of polyester.
Hou rekening met het traject voorafgaand aan de wedstrijd. Om aan de start te verschijnen, kan het zijn dat je een flinke wandeling of busrit moet maken, moet wachten achter een omheining of een lange periode moet staan. Als het koud en/of regenachtig is, wil je misschien een extra laag toevoegen zoals een grote vuilniszak of trui met lange mouwen die je vlak voordat je begint aan de kant kunt leggen, legt Dworecki uit. (Opmerking: veel wedstrijdorganisatoren doneren kleding die aan de zijlijn wordt gevonden.) Draag een vuilniszak of shirt tijdens een trainingsrun om te checken of je deze op de wedstrijddag makkelijk kunt uittrekken, voegt ze toe.
Hou rekening met je wedstrijdafstand. Voor een marathon kleed je je anders dan voor een run van 5 km. Want bij 42 km heb je waarschijnlijk met meer temperatuurverschillen te maken dan bij 5 km, zegt Gainacopulos. Als je een halve of hele marathon loopt, wil je meer aandacht besteden aan kleding die geschikt is voor een breder temperatuurbereik en meer verschillende weersomstandigheden. Als je 5 of 10 km loopt, kun je het waarschijnlijk met minder lagen doen. Laat warme kleding in de auto liggen of geef deze aan een vriend.
Investeer in een goed jack. Hardloopjacks kunnen duur zijn, maar zijn hun gewicht in goud waard. Met een goed hardloopjack voor heren of dames kun je minder laagjes dragen terwijl ze ook nog eens handige kenmerken hebben (zoals veel zakken voor je energiegels en lippenbalsem bijvoorbeeld) waardoor je wedstrijd soepel verloopt. Gainacopulos adviseert een jack te zoeken dat aan de volgende criteria voldoet:
- Windbestendig
- Waterbestendig
- Reflecterend
- Groot genoeg om er laagjes onder te dragen zonder extra volume
Vergeet niet de accessoires voor koud weer. Zweetafvoerende handschoenen of wanten en een beanie of hoofdband zijn essentieel voor elke wedstrijd in koud weer. Zorg ervoor dat je een veilige plek hebt om deze items weg te stoppen als je het te warm krijgt. "Ik begin elke wedstrijd of run in 10 graden of kouder met handschoenen aan, en meestal stop ik ze na een paar kilometer weg in een ritszak", zegt Gainacopulos.
Wat trek je aan tijdens wedstrijden in warm weer
Het voordeel van hardlopen in warmer weer is dat je minder laagjes of gear nodig hebt. Maar dat betekent niet dat je kledingkeuzes minder belangrijk zijn. Lees hier enkele tips om je koel te kleden tijdens wedstrijden in warm weer.
Kies bij voorkeur voor zweetafvoerend. Zoek naar hardlooptops, broeken en onderkleding die worden aangeprezen als 'zweetafvoerend', zoals Nike Dri-FIT kleding. Op deze manier weet je zeker dat je kleding niet te zwaar wordt als je begint te zweten. Het materiaal voert het zweet van je huid af naar de buitenste laag, waar het snel droogt. De beste zweetafvoerende materialen zijn polyester, nylon, bamboe, merinowol en polypropyleen.
Minder is meer. Als het buiten goed heet is, draag dan een technische tanktop of technisch T-shirt met hardloopshorts of capri's. Shorts met een nauwsluitende tight of broekje zijn een goede keus vanwege de extra ondersteuning en bescherming tegen wrijving.
Extra's maken veel verschil. Als je in de hitte hardloopt, kunnen accessoires zoals een zonnebril, een zweetafvoerende pet of klep, zweetafvoerende sokken en ondergoed tegen wrijving je leven echt makkelijker maken. Je kunt ook tepelbedekking tegen wrijving of een smeermiddel overwegen. Zorg er wel voor dat je traint met deze items, zodat je weet dat het voor jou werkt.
Wat trek je aan tijdens trailraces
Trailraces zijn van een ander kaliber. Je kledingkeuzes zijn voor een deel hetzelfde als bij wedstrijden op de weg, toch zul je enkele aanpassingen voor de trail moeten doen. Gebruik deze suggesties bij het plannen van je outfit voor een trailrace.
Bescherm je huid. Trails kunnen vol struiken en planten staan. Draag tights of lange sokken onder je shorts om je benen te beschermen tegen krassen.
Ga voor laagjes. Onthoud dat een trailrun langer kan duren dan een run over de weg van dezelfde afstand vanwege de verschillen in hoogte en terrein. Ook de weersomstandigheden kunnen moeilijker te voorspellen zijn vanwege dezelfde redenen. "Soms kunnen de omstandigheden op de top van een berg aanzienlijk anders zijn dan in het dal", zegt Dworecki.
Zorg ervoor dat je laagjes draagt als je een langere trailrace loopt met meerdere hulpstations langs de route. "Laagjes zijn belangrijk om af te koelen op lange, moeilijke beklimmingen en weer op te warmen op de top of tijdens afdalingen", legt Dworecki uit. Begin met een zweetafvoerende basislaag en sport-bh (als je die nodig hebt). Draag daarover een shirt met korte rits of een top met lange mouwen en maak het geheel af met een hardloopjack dat bestand is tegen wind en water.
Neem een tas mee. Overweeg een rugzak met drinkgear als je een lange trailrace loopt met hoogteverschillen. Zo kun je eten, extra laagjes en gear meenemen die je op de trail nodig hebt.
De juiste schoenen voor de wedstrijd
Veel hardlopers investeren het liefst in een paar hardloopschoenen specifiek voor wedstrijden. Wedstrijdschoenen zijn lichter voor maximale prestaties en snelheid, terwijl trainingsschoenen zwaarder zijn met meer demping om schokken op te vangen.
Welke wedstrijdschoenen geschikt zijn voor jou is deels afhankelijk van de lengte en het terrein van de wedstrijd. Dit zijn enkele categorieën om rekening mee te houden:
- Trailraces. Oneffen terrein vraagt om hardloopschoenen met veel grip en stabiliteit. Bekijk trailrunningschoenen om het juiste paar te vinden waarmee je elke berg aankunt.
- Langeafstandswedstrijden op de weg. Tijdens marathons en halve-marathons ben je lang onderweg. Lichtere schoenen kunnen goed zijn voor snelheid, maar je zult waarschijnlijk wel wat demping willen om schokken op te vangen.
- Kortere wedstrijden op de weg. Ga je voor een 5 of 10 km? Dan kun je het waarschijnlijk doen met minimale ondersteuning en demping.
Het is belangrijk om je persoonlijke voorkeuren niet te vergeten als je wedstrijdschoenen koopt. Sommige hardlopers hebben de voorkeur voor een nauwsluitende pasvorm, terwijl anderen liever extra ruimte hebben voor opzwellende voeten tijdens langere afstanden. Bedenk goed wat je verwacht van je wedstrijdschoenen zodat je een paar vindt dat echt bij je past.
Wanneer je een paar Nike wedstrijdschoenen hebt gekozen, trek ze dan een paar keer aan om te zien hoe ze zitten. Vind je ze niet fijn? Retourneer je hardloopschoenen binnen 60 dagen en krijg het volledige aankoopbedrag terug.
Wat trek je aan na de wedstrijd
Laat je niet volledig in beslag nemen door je wedstrijdoutfit, zodat je vergeet om iets mee te nemen voor erna. "Als de wedstrijd erop zit, wil je je bezwete kleding snel uittrekken en iets droogs aandoen", zegt Gainacopulos.
Veel wedstrijden hebben zelfs speciale zakken zodat je schone kleren kunt ophalen als je over de eindstreep bent, voegt Dworecki toe.
Stop de volgende items in je tas voor na de wedstrijd:
- Droge sokken en schoenen. Deze zijn vooral handig als het regenachtig of modderig is. Zo hoef je niet naar huis in natte sokken en schoenen, zegt Dworecki. Als het buiten koud is, kun je ook denken aan een droog paar handschoenen en een muts of hoofdband.
- Kleine handdoek. Gebruik deze om zweet, modder en tranen af te vegen. Of, neem reinigingsdoekjes voor gezicht en lichaam mee als je jezelf nog wat meer wilt opfrissen.
- Sweatshirt en broek. Als je je niet in de buurt van de wedstrijd wilt omkleden, neem dan iets mee dat je snel over je wedstrijdoutfit kunt dragen. Anders kun je een volledige droge set kleding meenemen.
- Toiletartikelen. Misschien heb je behoefte aan deodorant en zonnebrandcrème nadat je je hebt afgedroogd.
- Snacks. Er zal na de wedstrijd voldoende te snacken zijn in de vorm van bananen en energierepen. Maar als je een gevoelige maag hebt, is het verstandig om eten mee te nemen waarvan je weet dat je er tegen kunt.