Wat houdt vochtafvoerend in en hoe werkt het?
Koopgids
Zweet je enorm tijdens work-outs en wil je graag droog blijven? Leer hoe vochtafvoerend materiaal je fris en droog kan houden, hoeveel je ook zweet.
Als je eenmaal hebt ondervonden hoeveel comfortabeler een vochtafvoerend shirt kan zijn tijdens je zweterige work-outs, wil je nooit meer terug naar een basic katoenen T-shirt.
Maar hoe kan het dat een shirt je droog en fris kan houden, terwijl je als een gek zweet? Het geheim zit 'm in materiaal dat vocht afvoert.
Als je eenmaal de wetenschap achter je vochtafvoerende shirt ontdekt, snap je welke materialen het beste zijn om zweet onder controle te houden. Zo kies je vochtafvoerend materiaal.
Hoe vochtafvoerende shirts werken
Tijdens het sporten wordt zweet van je huid in de vezels van je T-shirt opgenomen. Als je T-shirt van natuurlijk materiaal zoals katoen is gemaakt, wordt het vocht in de vezels opgenomen. Hierdoor voelt het T-shirt nat en zwaar aan.
Vochtafvoerende materialen zoals polyester maken gebruik van een proces dat als 'capillaire werking' bekendstaat. De vezels zorgen dat het zweet aan de oppervlakte blijft en werken als kanaaltjes om het zweet naar de buitenste laag van je shirt te vervoeren. Eenmaal daar verdampt het zweet vanzelf. "Dit zorgt voor een zweetvrij en perfect droog resultaat", zegt Christine Wang, oprichtster van TheSkiGirl.com.
In de loop der jaren hebben kledingfabrikanten vochtafvoerende shirts nog effectiever gemaakt door de vezels dunner te maken, zowel voor dames als heren. "Hoe dunner de diameter, hoe meer individuele vezels je in één garen kunt krijgen en hoe meer minuscule kanalen er zijn waarlangs zweet kan weglopen", zegt Janet Brady, universitair docent materiaaltechnologie aan de Thomas Jefferson University. Het resultaat: de vezels voeren vocht af en jij voelt je droger en frisser.
Sommige T-shirts hebben een hydrofiele (waterminnende) afwerking die op de huidkant van het materiaal is aangebracht. "De afwerking voert het vocht extra snel van de huid weg en transporteert het naar de vochtafvoerende vezels, zodat die de rest van het werk kunnen doen", zegt Brady.
Shop de volledige collectie Nike Dri-FIT shirts en tops.
De beste vochtafvoerende T-shirtmaterialen voor je work-out
Sommige materialen voeren zweet beter af dan andere. Bovendien hangt het ideale vochtafvoerende T-shirt af van de work-out die je hebt gepland.
Hier is het overzicht van de beste vochtafvoerende materialen voor T-shirts, of je nu een T-shirt met korte mouwen of met lange mouwen wilt. Plus, wanneer je ze moet dragen.
- Polyester: dit synthetische materiaal is een favoriet voor vochtafvoerende shirts. En niet voor niets: het is slijtvast, licht en ventilerend volgens Amie Dworecki, CEO en Head Coach van Running with Life. Polyester (of polyester gemengd met nylon of elastaan) is een veilige keuze voor allerlei work-outs en omgevingen. In feite is polyester de basis van de vochtafvoerende Nike Dri-FIT kledinglijn.
- Polypropyleen: polypropyleen is een ander hoogstaand vochtafvoerend materiaal voor dames en heren. "Het is licht, maar biedt toch thermische eigenschappen, waardoor het een goede keuze is voor je gear bij koud weer," zegt Wang van TheSkiGirl.com.
- Nylon: "Nylon is een ventilerend synthetisch materiaal dat goed meegeeft voor een comfortabele pasvorm," zegt Dworecki. Dankzij deze kwaliteiten is het een andere veelgebruikte keuze voor vochtafvoerende shirts. Net als polyester is nylon (of nylon vermengd met andere zweetafvoerende materialen) prima geschikt voor de meeste work-outs.
- Merinowol: wol is uniek. Volgens Brady absorbeert het het hoogste percentage vocht in verhouding tot het gewicht. En toch voelt wol niet nat aan op je huid als je zweet. Dit komt door de vorm van de vezels. Terwijl andere materialen gladde vezels hebben die plat tegen je huid liggen, zijn wolvezels van nature gekruld. Deze krulling creëert ruimte tussen de stof en je huid, waardoor dat natte, zware gevoel dat je vaak van andere natuurlijke materialen krijgt, minder wordt, aldus Brady.
Als je de vorm van de wolvezel met de verwarmende eigenschappen van wol combineert, geeft dit je een geweldig materiaal voor work-outs, zeker als het koud is. Merinowol is een bijzonder goede keuze, omdat de vezels ervan dunner zijn dan die van traditionele wol. Kleding van merinowol is lichter dan die van andere wolsoorten. Er is een collectie van work-outkleding van merinowol verkrijgbaar voor zowel dames als heren.
Materialen die je tijdens je work-out moet vermijden
Als je fris en droog wilt blijven tijdens je work-out, pas dan op voor T-shirts met katoen, zijde of linnen op het etiket. "Ze houden je zeker fris, maar ze zijn niet vochtafvoerend", zegt Wang. "In plaats daarvan absorberen deze materialen vocht, wat alleen maar een zweterige, plakkerige boel oplevert," voegt ze eraan toe.
Volgens Dworecki is katoen een bijzonder slechte keuze voor een T-shirt of work-outgear, omdat het tot 7 procent van zijn eigen gewicht aan zweet kan absorberen. Al die nattigheid dicht tegen je lichaam is niet alleen oncomfortabel, maar kan het ook moeilijker maken om af te koelen als je in de hitte aan het sporten bent. "En op frisse, regenachtige dagen kan die vochtigheid je nog kouder maken", merkt Dworecki op. In beide gevallen voelt het dragen van een met zweet doordrenkt katoenen T-shirt niet geweldig. Kies in plaats daarvan materiaal dat vocht van je huid afvoert.
Hoe onderhoud je vochtafvoerende shirts?
De meeste vochtafvoerende T-shirts met korte of lange mouwen zijn gemakkelijk schoon te maken. Toch is het de moeite waard het waslabel te lezen voor het geval er specifieke instructies in staan. "Het waslabel in het kledingstuk is er om consumenten te helpen de kwaliteit van het product te behouden, dus het is goed om er aandacht aan te besteden", zegt Brady.
Kijk altijd op het label van het shirt voor de precieze wasvoorschriften. Er zijn wel een paar algemene wasadviezen om in gedachten te houden:
- Was kleding die af kan geven binnenstebuiten in de wasmachine in koud water met soortgelijke kleuren.
- Gebruik wasmiddel in poedervorm.
- Wring overtollig water niet uit.
- Laat aan de lucht drogen of droog in de droger op een lage temperatuur (een hoge temperatuur kan de prestaties van Nike Dri-FIT kleding verminderen).
- Gebruik geen bleekmiddel, droogtrommeldoekjes of wasverzachter.
- Niet stomen.
- Strijk zo nodig op een koele stand om beschadiging van logo's of motieven te voorkomen.