Wat is steeplechase? Alles wat je moet weten over dit baanevenement
Sporten en activiteiten
En hoe je voor de wedstrijd traint.
Bij de meeste baanwedstrijden rennen mensen in een rechte lijn of rennen ze meerdere ronden, maar het publiek wordt pas echt enthousiast bij de steeplechase. Bij deze race spring je over grote, stevige barrières, naast een sprong over water, wat dus leidt tot een nogal intens evenement.
"Steeplechase is leuk, uitdagend en onverwacht", zegt Matthew Barreau, hoofd Cross-Country en interim-hoofdcoach Atletiek bij Lewis & Clark College. "Atletiek kan zeer eentonig zijn. De steeplechase doorbreekt die eentonigheid tijdens een langeafstandswedstrijd."
Maar steeplechase is niet zo bekend als vele andere baanwedstrijden. Daarom is het te begrijpen dat er vragen zijn over wat voor race het is en hoe je die kunt lopen. Dit is wat je moet weten.
(Gerelateerd: De beste Nike trainingspakken voor heren, dames en kids)
Wat is een steeplechase?
Een steeplechase (ook wel hindernisloop) is een wedstrijd waarbij hardlopers over 28 grote barrières springen en 7 waterbakken. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit niet een gewone hordeloop is. De steeplechase omvat grote barrières die verspreid staan over meerdere banen. (Horden nemen namelijk maar één baan in beslag en vallen om wanneer ze geraakt worden.)
De barrières hebben voor mannen en vrouwen verschillende hoogtes. Voor mannen zijn de barrières ruim 90 centimeter hoog, voor vrouwen ruim 75 centimeter. Er wordt één barrière geplaatst net voor de waterbak. De waterbak is 3,6 meter lang en heeft een kuil met een stijgende helling die dieper is bij de barrière.
"De eerste 200 meter zijn zonder barrière en de laatste zeven rondes zijn met barrières", zegt Barreau.
In tegenstelling tot hordelopen bewegen barrières bij de steeplechase niet uit positie als ze geraakt worden door een hardloper, legt Barreau uit. Ze zijn ook veel groter dan horden, namelijk meerdere banen breed.
Wat is de afstand bij steeplechase?
De afstand van de steeplechase is meestal 3000 meter, maar volgens Barreau is er wel wat variatie mogelijk. "Bijna alle steeplechases zijn 3000 meter, maar sommige steeples, voor bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs, kunnen 2000 meter zijn", zegt hij.
Waar komt de steeplechase vandaan?
De steeplechase is gebaseerd op hindernisbanen voor paardenraces. "Die gaan door het platteland en over heggen", zegt Barreau.
De race begon ooit toen mensen van de ene dorpskerk gingen rennen naar de andere, aldus het Internationaal Olympisch Comité. Deze races omvatten obstakels zoals muren en beekjes.
De moderne steeplechase vindt zijn oorsprong op de universiteit van Oxford, met vaste barrières en kuilen als vervanging van natuurlijke obstakels. Het evenement maakte zijn debuut op de Olympische Spelen in Antwerpen in 1920 voor mannen, en in 2008 in Peking voor de vrouwen.
Hoe je de steeplechase loopt
Barreau zegt dat er een aantal zaken belangrijk zijn bij het lopen van de steeplechase.
"Je moet 3000 meter kunnen hardlopen", zegt hij. "Het klinkt eenvoudig, maar je moet wel een goede hardloper op de 3000 meter zijn."
Naast dat je voorbereid moet zijn op de afstand, moet je ook goed kunnen springen. Maar Barreau wil niet te veel advies geven voor de barrières.
"Beginners geef ik maar één advies: zet je er gewoon overheen", zegt hij. "Dat betekent twee dingen: ten eerste dat je gewoon over de horde heen moet, en het maakt me niet uit hoe je dat doet. En twee, er is een goede kans dat jouw sprong niet de allerbeste zal zijn, en voor nieuwkomers al helemaal niet."
De barrières zijn er iedere 80 meter. "Ze zijn voortdurend aanwezig, maar technisch gezien zijn ze maar een klein onderdeel van de race", zegt Barreau. "Het springen over een barrière kost veel energie, maar je moet er wel echt overheen komen en weer verder rennen."
Barreau raadt aan te doen wat het eenvoudigst voelt. Vaak betekent dat om een techniek te vinden die natuurlijk aanvoelt voor de hardloper. Sommige mensen willen over de barrière springen met een klassieke sprong, maar anderen springen er liever eerst op en dan weer af. Elke techniek heeft voor- en nadelen, en hardlopers kunnen beide opties gebruiken tijdens de race, afhankelijk van hoe ze op de barrière afkomen en hoe moe ze zijn.
"Het moet zo naadloos mogelijk passen bij je run", zegt Barreau. "Als dat betekent dat je er eerst op springt, dan is dat prima. Als je gelijk over de barrière kunt springen, dan moet je dat zeker doen", zegt Barreau. "Als je twijfelt, kun je er beter eerst op springen en dan weer overgaan op hardlopen."
Hoe je voor de steeplechase traint
Voor de steeplechase is conditietraining het belangrijkst om ervoor te zorgen dat je een wedstrijd van 3000 meter aankunt.
"Je kunt het onnodig complex maken door te zeggen: we moeten heel efficiënt zijn met de barrières", zegt hij, eraan toevoegend dat conditie juist het verschil gaat maken tijdens een wedstrijd. "Uiteindelijk moet je gewoon hardlopen", zegt hij.
Toch zegt Barreau dat het belangrijk is dat je goed kunt springen en landen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld bounding- en skipping-oefeningen kunt doen op de baan, of box jumps om ervoor te zorgen dat je comfortabel kunt landen na een barrière. "Dat is een heel simpel aspect van wedstrijden en training", zegt hij.
Als je een barrière tot je beschikking hebt, leer die dan comfortabel te benaderen, eroverheen te springen en door te rennen, zonder dat je te veel snelheid verliest.
Wat betreft de waterbak zegt Barreau dat het moeilijk kan zijn ervoor te trainen, omdat maar weinig mensen regelmatig toegang hebben tot een waterbak.
"Wanneer je op een barrière springt en je klaarmaakt om in het water te springen, kan dat een beetje aanvoelen als van een helling springen", zegt hij. Als je een smalle duikplank tot je beschikking hebt, overweeg daar dan de sprong te oefenen om er vertrouwder mee te worden, zegt hij.
Vergeet ook niet om te genieten
Het belangrijkste is plezier hebben, zegt Barreau.
"Veel mensen doen de steeplechase vanwege het plezier dat het ze geeft", zegt hij. "Als je door de stad loopt, spring dan op een bankje en spring er op een veilige manier weer af. Ga gewoon spelen. Heb er plezier in. Daar gaat het om."
Tekst: Korin Miller