Wat is een basislaagshirt en waarom is het goed om er een te dragen?
Koopgids
Een basislaagshirt vormt de basis van je work-outgear. Het houdt je warm, droog en comfortabel bij al je activiteiten.
Als je actief bent, heb je kleding nodig die daarbij past.Kleding die gemaakt is om in te bewegen, ongeacht het weertype.Een basislaag is het fundament van je work-outkleding.Je vindt hier alles wat je moet weten.
Wat is eigenlijk een basislaagshirt?
Een basislaagshirt functioneert als een soort 'tweede huid'. Het is een extra laagje tussen je lichaam en je omgeving.
Met een strakke pasvorm is het basislaagshirt toch ventilerend en zweetafvoerend. Bovendien helpt de isolerende werking om je lichaam op temperatuur te houden.
Als je het de eerste keer aandoet, voelt het een beetje strak, maar dat is normaal.Ook al voelt het wat strakker dan je had verwacht, je hebt geen grotere maat nodig.Een goede basislaag is speciaal ontworpen voor bewegingsvrijheid.Ondanks de nauwsluitende pasvorm voel je geen enkele belemmering om te bewegen, en kun je volop in actie komen.
Vijf redenen om een basislaagshirt te dragen
1.Aanpassing aan temperatuurverschillen
Als je flink in beweging bent, gaat je hart sneller werken om bloed naar je spieren te pompen, en stijgt je lichaamstemperatuur.Met een basislaag kun je je beter aanpassen aan de wisselende temperaturen van je lichaam en van de omgeving.
Als je bijvoorbeeld gaat hiken op grote hoogte, wordt de buitentemperatuur kouder, terwijl je lichaam warmer wordt.De isolatie van een basislaag helpt dan om je lichaam warm te houden.
Als je dunne laagjes over elkaar draagt, wordt de warme lucht vastgehouden en ontstaat er een microklimaat dat zorgt dat jij warm blijft in een koude omgeving.
Op die manier zorgt je kleding voor de warmteregulatie en kun jij focussen op je performance.
2.Speciaal ontworpen om zweet af te voeren
Als kledinglaagjes niet speciaal zijn ontworpen om in te trainen, worden ze algauw nat en zwaar van het zweet. Dat kan je beweging belemmeren en vertragen.
Als je bijvoorbeeld katoenen T-shirts over elkaar heen draagt, absorberen ze zweet en vocht, en houden ze koude lucht vast rond je lichaam.Maar basislagen zijn gemaakt van vochtafvoerend materiaal dat snel droogt.
Volgens centra voor ziektebestrijding en -preventie verliest je lichaam in water 25 keer zo snel warmte als in lucht. Dus als je kleding nat wordt van het zweet, kun je snel lichaamswarmte verliezen.In extreem koude weersomstandigheden kan dit leiden tot een verhoogde kans op onderkoeling.
In een vergelijkend overzicht van materialen constateert Best Hiking dat polyester slechts 0,4 procent in gewicht toeneemt als het nat wordt.Daarom is dit materiaal snel droog en voert het ook zweet af. Het is dus bij uitstek geschikt als basislaag.
3.Bescherming tegen de zon
Je zou denken dat je in een warm klimaat beter zo min mogelijk kleding kunt dragen.Maar het is belangrijk om kleding te dragen die je huid tegen de zon beschermt en je tegelijk fris houdt.
Volgens de Skin Cancer Foundation beschermen synthetische materialen als polyester beter tegen de schadelijke UV-straling van de zon.Polyester heeft een beschermende factor (UPF, ultraviolet protection factor) van 30+ en houdt 97 procent van de UV-straling tegen.Als je daarnaast zonnebrand gebruikt, is je huid beschermd tegen verbranding en andere UV-schade.
Als bescherming tegen de zon belangrijk voor je is, kies dan basislagen in donkere of felle kleuren. Volgens de Skin Cancer Foundation beschermen die het meest effectief tegen UV-straling.
4.Makkelijk mee te nemen
Basislagen zijn licht en dun. Daarom kun je ze makkelijk overal mee naartoe nemen.
Als je bijvoorbeeld aan het hiken bent, kun je heel makkelijk een basislaagshirt uittrekken en meedragen.En je kunt – voor alle zekerheid – ook best extra basislagen meenemen, want ze nemen bijna geen plaats in.
5.Comfort
Een basislaagshirt heeft een omsluitend maar toch flexibel design.Het zit strak tegen je huid, maar je merkt er zo weinig van dat je vergeet dat er een aan hebt.
Het voelt als een tweede huid, want door de platte naden is er geen wrijving als je beweegt.Het lichte, zachte materiaal draagt comfortabel onder andere laagjes en het kriebelt niet en kruipt niet omhoog.
Hoe draag je een basislaagshirt?
1.Begin bij het eerste laagje
Het eerste laagje van je tenue is de basislaag.Afhankelijk van je activiteiten bepaal je welke mouwlengte je kiest – lang, kort of mouwloos – en of je er nog een laagje overheen draagt.
Bij koud weer heb je het meest aan een basislaag met lange mouwen en een thermoshirt eroverheen.
Bij warm weer is een mouwloos shirt voldoende om zweet af te voeren en fris te blijven.
2.Een tussenlaag zorgt voor een microklimaat
Met een tussenlaag hou je extra warmte vast tussen de lagen.Hierdoor ontstaat een microklimaat.
Kies voor materialen die warm zijn én ventileren. Gebruik zachte, isolerende kleding om warm te blijven.Merinowol is door de ideale verhouding tussen gewicht en warmte een prima tussenlaag. En je bergt het makkelijk op als je het te warm krijgt.
Een goed isolerende tussenlaag is bijvoorbeeld een fleecejack, een trui van merinowol of een middelzware broek.
3.Tot slot een beschermende buitenlaag
Over de andere laagjes heen draag je een buitenlaag die goed isoleert in extreme kou en die je beschermt tegen wind, regen, sneeuw en zandstormen.
Deze beschermende buitenlaag houdt de warmte binnen en al het andere buiten.Welke buitenlaag het meest geschikt is, hangt af van de weersomstandigheden.
Elk type buitenlaag heeft kenmerken die geschikt zijn voor een bepaald weertype.Een waterdicht jack met GORE-TEX technologie is een uitstekende buitenlaag als je de regen in gaat.Als er vaak veel wind is, heb je het meest aan een winddicht jack van dichtgeweven materiaal.Het dichte weefsel houdt de wind buiten.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een basislaagshirt en een thermoshirt?
Een thermoshirt is ontworpen om warm te blijven als het buiten koud is, maar heeft geen zweetafvoerende functie.Daarom kun je een thermoshirt beter niet als basislaag op je huid dragen.Er zijn thermoshirts in verschillende diktes, bestemd voor verschillende klimaten: lichtgewicht, halfzwaar en zwaar.
Een basislaagshirt kan, naargelang de omstandigheden, een verschillend effect hebben.Het kan warme lucht vasthouden onder een thermoshirt of een ander laagje. Maar als je alleen de basislaag draagt, heb je optimale ventilatie.
Kortom, een basislaagshirt houdt je droog en een thermoshirt houdt je warm.
Draag je je sokken over of onder de basislaag?
Afhankelijk van het weer kun je zelfs allebei doen.Vochtafvoerende, dempende sokken zijn prima onder een basislaag. En daaroverheen kun je nog een paar sokken van fijne merinowol aantrekken voor extra warmte.Als je in een warmer klimaat bent, draag je sokken dan onder de basislaag, zodat ze goed blijven zitten.