Wat is het verschil tussen trainingsschoenen en hardloopschoenen?
Koopwijzer
Hardloopschoenen en trainingsschoenen bieden ondersteuning voor verschillende vormen van beweging. Het is belangrijk dat je het verschil weet om de beste resultaten uit iedere work-out te halen.
Of je nu een hardloper bent, vaak in de sportschool te vinden bent of beide, je hebt de juiste gear nodig die jou bij jouw harde werk ondersteunt en je helpt je op je best te voelen. Maar met zo veel keuze aan sportschoenen op de markt kan het moeilijk zijn om te bepalen welke schoen het beste is voor welke activiteit.
Het is misschien verleidelijk om gewoon je meest comfortabele sneakers te pakken als je eropuit gaat, maar het dragen van de verkeerde soort schoenen voor je work-out kan de kans op blessures vergroten. Hoewel crosstrainingsschoenen en hardloopschoenen enkele overeenkomsten hebben, bieden hardloopschoenen de juiste demping voor lange afstanden en leveren trainingsschoenen ondersteuning aan meer verschillende bewegingspatronen. Zo kies je de perfecte schoen voor je volgende work-out.
Wat zijn hardloopschoenen?
Hardlopen heeft talloze fysieke en mentale gezondheidsvoordelen, van het verminderen van spanning tot het vergroten van je longcapaciteit. Maar de herhaaldelijke schokken bij het neerkomen van je voeten op de grond kunnen je lichaam behoorlijk belasten. Als je niet de juiste gear draagt, kan dat leiden tot blessures. Hardloopschoenen zijn ontworpen om schokken te dempen en de voorwaartse beweging te ondersteunen. Ook zijn ze licht, zodat je het gevoel hebt dat je over de straat of de baan vliegt. Ze hebben meer demping in de middenzool en bieden meer ondersteuning voor de voetholte dan trainingsschoenen. Dit kan je helpen beschermen tegen blessures door overbelasting, zoals stressfracturen.
Wanneer je hardloopschoenen draagt
Het is misschien voor de hand liggend, maar hardloopschoenen zijn specifiek ontworpen om in te hardlopen. Draag ze dus wanneer je hardloopt. De enige uitzondering zijn korte afstanden op een loopband als warming-up voor een krachttraining: als je minder dan een kilometer loopt, kun je er ook voor kiezen om je crosstrainingsschoenen te dragen. Als je langere afstanden op straat of een loopband loopt, kies dan een paar lichte hardloopschoenen voor op straat. Als je buiten hardloopt, heb je een paar hardloopschoenen voor trailrunning nodig. Deze beschermen je beter op ruig terrein.
Tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen
- Comfort en pasvorm: zorg ervoor dat je jouw hardloopschoenen aan het einde van de dag aanpast en draag daarbij jouw eigen vochtafvoerende hardloopsokken. De neus moet ruim genoeg zijn om met je tenen te kunnen wiebelen en je voet uit te rekken, en je hak mag niet wrijven of slippen tegen de hielkraag. Ze moeten meteen helemaal goed zitten. Als je denkt dat ze een 'inloopperiode' nodig hebben, kies dan voor een ander paar.
- Demping en responsiviteit: probeer een schoen te vinden die voldoende demping in de middenzool heeft, zeker als je lange afstanden hardloopt. Het innovatieve Nike Zoom dempingssysteem is bijvoorbeeld ontworpen om schokken te dempen en je lichaam zo min mogelijk te belasten.
- Een licht gevoel: je hardloopschoenen mogen je niet vertragen. Kies dus een paar met een lichte constructie die toch voldoende demping biedt op plekken waar je dat het meest nodig hebt.
- Grip en bescherming: als je trails gaat lopen, kun je het beste voor schoenen gaan met diepere segmenten (ook wel groeven genoemd) en een steviger bovenwerk.
- De juiste offset: normale hardloopschoenen hebben een offset van 10 mm of meer door de extra demping in de hak. Wanneer je vaak hard op je hakken neerkomt, is dat ook aan te raden. Maar als je meer op je midden- of voorvoet landt, of als je chronische knieproblemen hebt, kun je beter voor een kleinere offset kiezen.
Wat zijn crosstrainingsschoenen?
Trainingsschoenen kunnen een breed scala aan bewegingen ondersteunen, van zijwaartse plyometrische oefeningen en spontane squats tot snelle wendingen. Trainingsschoenen zijn meestal platter en hebben een kleinere offset en meer flexibiliteit. Ze zorgen ook voor meer stabiliteit. De Nike Air Zoom SuperRep 2 voor dames en heren, bijvoorbeeld, verdeelt energie over de gehele lengte van een zool, stabiliseert je voeten wanneer je zijwaartse bewegingen maakt en houdt je voet op z'n plek met een geribbeld bovenwerk van mesh.
Wanneer je trainingsschoenen draagt
Je kunt trainingsschoenen voor heel wat activiteiten gebruiken, waaronder:
- High-intensity intervaltraining (HIIT)
- Outdoor bootcamptrainingen
- Gewichtheffen
- Krachttraining
- Plyometrische oefeningen
- Wendbaarheidstraining
- Basketbal, volleybal en tennis
- Aerobicslessen
- CrossFit
- Zumba en danslessen
- Sommige yogalessen (optioneel)
Tips om de juiste trainingsschoenen te kiezen
Wat de beste crosstrainingsschoenen zijn, is afhankelijk van je activititeit, maar over het algemeen kun je het volgende aanhouden:
- Comfort en pasvorm: zorg ervoor dat je jouw tenen kunt bewegen, je hakken niet wegglijden en het bovenwerk niet te strak om je voet zit. Ga voor het paar dat meteen goed voelt en ga er niet vanuit dat ze een 'inloopperiode' nodig hebben.
- Ondersteuning voor de voetholte: kies schoenen uit met voldoende demping om je voetholte te ondersteunen en de kans op verstuiking te verkleinen.
- Stabiliteit: brede, dikke buitenzolen houden je voet op z'n plek wanneer je zijwaartse bewegingen maakt.
- Stevige ondersteuning van de hiel: dit biedt stabiliteit voor je enkels tijdens het gewichtheffen.
- Stevig en ondersteunend bovenwerk: ga op zoek naar materialen die extra ondersteuning en bescherming bieden.
Hardloopschoenen versus trainingsschoenen
Hardloopschoenen versus trainingsschoenen
Hardloopschoenen
- Ondersteuning van voorwaartse bewegingen
- Meer demping in de middenzool
- Grotere offset
- Lichter en ventilerender
Trainingsschoenen
- Ondersteuning van beweging in meerdere richtingen
- Stevige demping in de hak
- Kleinere offset
- Steviger
Hardloopschoenen
- Ondersteuning van voorwaartse bewegingen
- Meer demping in de middenzool
- Grotere offset
- Lichter en ventilerender
Trainingsschoenen
- Ondersteuning van beweging in meerdere richtingen
- Stevige demping in de hak
- Kleinere offset
- Steviger
Veelgestelde vragen
Kun je met trainingsschoenen hardlopen?
Behalve als je minder dan een kilometer loopt, is het over het algemeen geen goed idee om trainingsschoenen te dragen tijdens het hardlopen. Trainingsschoenen kunnen niet alleen zwaarder en belastender zijn, maar ze hebben ook niet voldoende demping om de schokken op te vangen van je voeten die herhaaldelijk het asfalt raken. Van hardlopen in trainingsschoenen kan de kans op fasciitis plantaris (hielspoor) groter worden.
Kun je hardloopschoenen dragen voor training?
Hardloopschoenen bieden niet voldoende stabiliteit en ondersteuning voor zijwaartse bewegingen. Daarom kun je ze beter niet dragen voor trainingen in de sportschool. Wanneer je plyometrische oefeningen doet in hardloopschoenen, vooral als er zijwaartse bewegingen bij zitten, kan de kans op blessures groter worden.
Welke zijn beter om in te wandelen: hardloopschoenen of trainingsschoenen?
Een hardloopschoen biedt meer ondersteuning en demping tijdens het wandelen van lange afstanden dan een trainingsschoen. Als je gewoon een korte, relaxte wandeling gaat maken, is iedere comfortabele schoen prima. Maar als je gaat snelwandelen, marathonwandelen, hiken of lange afstanden gaat lopen, dan is een hardloopschoen een betere keuze.
Welke kun je het beste dragen voor HIIT: trainingsschoenen of hardloopschoenen?
Bij high-intensity intervaltraining beweeg je in meerdere richtingen en dit type training bevat vaak plyometrische oefeningen. Trainingsschoenen zijn ontworpen om je voeten te stabiliseren wanneer je zijwaartse bewegingen maakt of neerkomt na een sprong. Daarom kun je voor HIIT-work-outs veel beter trainingsschoenen dragen dan hardloopschoenen.