Tips voor een betere mindset: zo ga je vol zelfvertrouwen de bevalling tegemoet
Dit is Nike (M)
Een beroep doen op je innerlijke atleet (zelfs al voel je je tijdens je zwangerschap misschien niet zo atletisch) kan de onzekerheid rond de bevalling wat wegnemen.
- Als je tijdens je zwangerschap actief blijft, heeft dat een bewezen positief effect op hoe je er tijdens de bevalling voor staat, met name vanwege je mindset.
- Als je je gedachten onder controle hebt, je ademhaling kunt inzetten, en weet wat fijn is voor je lichaam, dan helpt dit om de bevalling een stuk gemakkelijker te doorstaan.
- Hou je mindset scherp met het Nike (M)ove Like a Mother programma in de NTC app.
Lees verder…
* Dit artikel is bedoeld om te informeren en te inspireren, maar het is geen vervanging van een diagnose, behandeling, of gericht medisch advies. Vraag altijd je (huis)arts of verloskundige om advies bij vragen over je gezondheid voorafgaand, tijdens en na de zwangerschap.
Je ademhaling gaat snel. Je pusht jezelf naar de finish. Het voelt alsof je echt alles hebt gegeven. Nee, dit is geen sportwedstrijd... je bent aan het bevallen.
Gelukkig heb je als sporter mogelijk een streepje voor. "Er zijn goede aanwijzingen dat patiënten die tijdens hun zwangerschap sporten beter omgaan met de ongemakken en pijn rondom de bevalling dan niet-sporters", zegt Amanda Williams, arts en gediplomeerd gynaecoloog uit Oakland, Californië, en lid van de adviesraad van Nike (M)ove Like a Mother.
Hoe dat zit? Beweging kan je lichaam klaarstomen voor bepaalde aspecten van de bevalling (wat dacht je van een vergrote longcapaciteit?), maar de voordelen zijn niet alleen fysiek. "Mensen die bewegen en gewend zijn om uitdagingen aan te gaan, doorstaan de bevalling vaak het best", zegt Williams.
Net als bij elke lange wedstrijd of zware training zijn er ook voor de bevalling serieuze strategieën nodig voor lichaam en geest. Je kunt misschien niet precies voorspellen hoe je bevalling zal verlopen, maar je kunt je wel op de mogelijke scenario's voorbereiden. Hieronder vind je een paar simpele en toch effectieve tips om je op de grote dag de stoere moeder te voelen die je bent.
1. Ken de kracht van je gedachten.
Een positieve, sterke mindset helpt je om je fysieke capaciteiten optimaal te benutten, of dat nu in de sportschool is of bij je bevalling. Als je er niet van overtuigd bent dat je bijvoorbeeld iets zwaars kunt optillen (of een baby kunt baren), reageert je lichaam daar vaak op. "Als je je mentaal verzet tegen een wee, is de kans groot dat je je fysiek verzet, waardoor je lichaam en je baarmoederhals zich sluiten", zegt Cherie Seah, een doula uit Californië.
Om de kans te verkleinen dat je een lichamelijke reactie teweegbrengt die je tegenwerkt, raden onderzoeken aan om stressgedachten te vervangen door positieve (dus 'Ik kan dit' in plaats van 'Dit is eng'), wat de angst kan verminderen. Seah stelt voor om in de aanloop naar je uitgerekende datum affirmaties op te schrijven die betrekking hebben op je specifieke angsten: bijvoorbeeld 'Mijn lichaam weet hoe het een baby eruit moet persen' of 'Ik kan hier één minuut doorheen ademen'.
Door die affirmaties tijdens je zwangerschap voor jezelf te herhalen, kun je je gedachten beïnvloeden over je bevalling en datgene waartoe je in staat bent. En voor zover het lukt: neem je affirmaties mee bij je bevalling. "Soms kan het proces van ze opschrijven en ophangen waar je gaat bevallen een therapeutisch proces zijn om de angst los te laten", zegt Seah. Jezelf positief bevestigen werkt altijd.
2. Durf te leren.
Je zou nooit een nieuwe sportles uitproberen zonder er eerst achter te komen wat die inhoudt. En leren over wat er tijdens de bevalling in je lichaam gebeurt, bijvoorbeeld door afbeeldingen te bekijken van hoe weeën het geboortekanaal helpen te openen, of lezen over positieve ervaringen met een keizersnede, kan je op dezelfde manier helpen om je beter voorbereid te voelen.
Het addertje onder het gras? Er is een hoop informatie (en heftige bevallingsverhalen) te vinden en Seah zegt dat te veel informatie niet bepaald geruststelt. Zoek de informatie die je nodig hebt, maar probeer niet te veel te googelen en kies een paar informatiebronnen die je vertrouwt. Begin bijvoorbeeld bij je gynaecoloog, verloskundige of doula, of zoek een bevallingscursus die past bij wat jij belangrijk vindt.
3. Richt je op wat je zelf in de hand hebt.
Net als een lange duurloop of een zware conditietraining kan een geboorte onvoorspelbaar zijn. Misschien wil je een bevalling zonder ingrepen of een vaginale bevalling, maar voor jouw veiligheid en/of die van de baby kan het anders lopen, en dat is oké. (En: verdoving kan een uitkomst zijn. Geen schande als dat voor jou goed voelt.) Om beter om te gaan met de mogelijke wendingen die je te wachten staan, moet je een open blik houden en je concentreren op de onderdelen van je bevalling die je wel onder controle hebt, adviseert Williams. "Kies je topprioriteit, zoals een persoon in de kamer hebben die je er graag bij wilt, of je baby zo snel mogelijk op je huid hebben na de bevalling."
Focussen op datgene wat je zelf in de hand hebt kan er ook voor zorgen dat je jezelf achteraf niets kwalijk neemt. "Ik vertel mensen zich zo goed mogelijk voor te bereiden, maar ook om zich te realiseren dat elke bevalling uniek is en dat het geen persoonlijke mislukking is als het niet gaat zoals je had gehoopt", zegt Andreka Peat, klinisch psycholoog gespecialiseerd in geestelijke gezondheid van moeders uit Decatur, Georgia.
4. Heb aandacht voor je ademhaling.
Als je begint te flippen tijdens de bevalling (helemaal niet gek, overigens), kun je moeilijk creatief nadenken over hoe je er doorheen komt. Dat komt omdat het logische deel van je hersenen vrijwel geheel uitschakelt als het gestreste deel in de actiestand schiet, zegt Peat. Maar zoals sporters weten, kun je je lichaam gebruiken om je hersenen te laten weten dat het tijd is om te kalmeren.
Diep ademhalen is een van de beste manieren om dat te doen, zegt Peat. Langzame, diepe ademhalingen kunnen je lichaam vertellen dat je veilig bent, wat kan helpen om de vecht-of-vluchtreactie af te remmen. "Je geeft je geest een taak zodat hij niet alleen maar racet, en fysiologisch stuur je een signaal naar het lichaam dat het niet in gevaar is", zegt Peat. (Bovendien helpt het focussen op je ademhaling je gedachten af te leiden van de intensiteit van de wee, aldus Seah: vijf keer langzaam in- en uitademen en hij is voorbij!)
Het is moeilijk om in het heetst van de strijd iets nieuws uit te proberen, dus oefen je diepe ademhalingstechnieken of andere strategie van tevoren.
5. Besef dat ongemak erbij hoort.
Als je je lichaam tijdens het sporten flink pusht, is het normaal (goed zelfs) als dat wat onprettig voelt. En je hebt nu hopelijk geleerd onderscheid te maken tussen het soort pijn dat je kunt doorstaan en het soort pijn dat betekent dat het tijd is om te stoppen. Hetzelfde principe is nuttig tijdens de bevalling, zegt Peat.
Vertrouw erop dat je lichaam je vertelt wanneer er iets niet in orde is (echt: dit weet het gewoon). Aan de andere kant moet je bedenken dat die intense lichamelijke sensaties vaak betekenen dat er iets goeds gebeurt. "Geboorte is een natuurlijk proces en ongemak staat niet altijd gelijk aan gevaar", zegt Williams. "Juist het idee dat iets onprettig aanvoelt en dat je toch de tools hebt om het aan te kunnen geeft je een ongelooflijke boost." Een beetje zoals (je raadt het al) een zware training: het kan op het moment zelf als een hel voelen, maar daarna ben je trots, blij en sterker.
Tekst: Ashley Abramson
Fotografie: Vivian Kim
ONTDEK HET ZELF
Wil je werken aan je mindset? Bekijk het Nike (M)ove Like a Mother programma in de Nike Training Club app voor ademhalingsoefeningen, work-outs en meer deskundig advies. Of doe een beroep op je sportersmentaliteit met begeleide runs voor tijdens je zwangerschap in de Nike Run Club app.