Thuis werken, thuis sporten: hoe sporten tijdens een pandemie onze toekomst vormt
Innovatie
Professionele trainers en atleten zoals jij en ik gaan in op de hacks, trucs, dalen en pieken die ons sterker maken.
'Iedereen innoveert' is een serie over de uitdagingen die atleten op hun pad vinden, en hoe ze die overwinnen door innovatief te denken.
"We hadden allemaal andere plannen", zegt Joelle D'Fontaine, "maar toen kwam corona die zei 'dacht het niet!'"
Tot 2020 reisde D'Fontaine, een Nike trainer en choreograaf, tussen zijn studio's voor danswork-outs in Londen en Brooklyn. Maar toen COVID-19 toesloeg, zat hij plotseling thuis opgesloten, weg van zijn bedrijf, zijn cliënten — en zijn work-outruimte. Dus net als miljarden mensen over de hele wereld, nam hij een pauze. ("Ik heb elke anime gekeken, zelfs de superslechte.") Daarna werd hij creatief.
"Ik was niet van plan om dit maar half te doen — ik heb lichten, een spiegelmuur, zelfs een rookmachine", zegt D'Fontaine in de tot dansvloer omgetoverde woonkamer van zijn flat in Londen, waar hij virtuele lessen begon te streamen voor studenten wereldwijd. "Lessen van anderen zien er leuk uit, maar ze zien er niet zó leuk uit."
Work-outtip tijdens een pandemie: CREËER EEN VIBE. Choreograaf en fitnessinstructeur Joelle D'Fontaine paste zijn flat in Londen aan met een rookmachine en discolichten om de lessen op Zoom leuker te maken voor zijn dansstudenten. (Video's: @joelledfontaine)
De quarantaine-upgrade van D'Fontaine is een voorbeeld van wat we allemaal hebben meegemaakt: de pandemie heeft het leven op ontelbare manieren op z'n kop gezet, waaronder onze work-outroutines. Maar het gebrek aan fitnessmaterialen, work-outruimtes en — laten we maar eerlijk zijn — motivatie heeft ons niet tegengehouden. Sterker nog, we hebben kunnen pauzeren, nadenken en opnieuw overwegen hoe, waar en waarom we bewegen.
Van zelfbenoemde zoutzakken die voor het eerst gaan hardlopen tot atleten met een handicap die ontdekken hoe een echt inclusieve sportschool eruit kan zien, dit is een verschuiving in de status quo die al veel eerder had moeten plaatsvinden.
Maar zo mooi is het niet altijd geweest.
Bronx, New York, september 2020. Trainer Anwar Carroll maakt verbinding met een van zijn studenten, Miranda Martell, voor een virtuele trainingssessie. Om het gebrek aan materialen op te vangen, heeft Carroll innovatieve oplossingen bedacht met huishoudelijke voorwerpen, zoals aan elkaar gelijmde soepblikken, verzwaarde sporttassen en pvc-buizen gevuld met beton.
Bronx, New York, september 2020. Trainer Anwar Carroll maakt verbinding met een van zijn studenten, Miranda Martell, voor een virtuele trainingssessie. Om het gebrek aan materialen op te vangen, heeft Carroll innovatieve oplossingen bedacht met huishoudelijke voorwerpen, zoals aan elkaar gelijmde soepblikken, verzwaarde sporttassen en pvc-buizen gevuld met beton.
Van de nood een deugd: als apparatuur uitverkocht is, worden atleten creatief
Toen we in 2020 wereldwijd toiletpapier begonnen te hamsteren, ging er in de sportwereld iets anders heel hard.
"Dumbbells werden voor honderden dollars verkocht. Het was onmogelijk om materialen in handen te krijgen", vertelt Jennifer Lau, een Nike Master Trainer uit Toronto. "Ik werd zelfs staande gehouden toen ik dumbbells naar m'n auto bracht en drie mensen me vroegen 'waar heb je die vandaan?!'"
Toen de sportscholen hun deuren sloten, schoot de vraag naar materialen omhoog omdat mensen nog vlug hun work-outs voor thuis wilden regelen. Maar zoals ze zeggen, worden de beste ideeën uit nood geboren — en iedereen werd ontzettend creatief. Of ze nu met stofzuigers bench presses uitvoerden of zelf gewichten maakten met beton en pvc-buizen, overal lieten innovatieve sporters zien dat ze (letterlijk) alles uit de kast haalden voor een goede work-out.
"Er waren klanten die hun koffers met van alles vulden om ze te kunnen gebruiken voor deadlifts of ze tegen hun lijf aan drukten voor squats", vertelt Lau. Sommigen pakten zelfs schoonmaakmiddelen in plaats van kettlebells, waardoor de grenzen van Lau's vaardigheden om op afstand te coachen werden verlegd. "Ik weet niet hoe ik uitstoten bij gewichtheffen moet coachen met een fles bleek", lacht ze.
Experimenteren met materialen
Toen we in 2020 wereldwijd toiletpapier begonnen te hamsteren, ging er in de sportwereld iets anders heel hard.
"Dumbbells werden voor honderden dollars verkocht. Het was onmogelijk om materialen in handen te krijgen", vertelt Jennifer Lau, een Nike Master Trainer uit Toronto. "Ik werd zelfs tegengehouden toen ik dumbbells naar m'n auto bracht en drie mensen me vroegen 'waar heb je die vandaan?!'"
Toen de sportscholen hun deuren sloten, schoot de vraag naar materialen omhoog omdat mensen nog vlug hun work-outs voor thuis wilden regelen. Maar zoals ze zeggen, is noodzaak de moeder van vindingrijkheid — en mensen werden ontzettend creatief. Of ze nu met stofzuigers bench presses uitvoerden of zelf gewichten maakten met beton en pvc-buizen, overal bewezen innovatieve denkers hoe ver ze wilden gaan voor een goede work-out.
"Er waren cliënten die hun koffers met van alles vulden om ze te kunnen gebruiken voor deadlifts of ze tegen hun lijf aan drukten voor squats", vertelt Lau. Sommigen pakten zelfs schoonmaakmiddelen in plaats van kettlebells, waardoor de grenzen van Lau's vaardigheden om op afstand te coachen werden verlegd. "Ik weet niet hoe ik uitstoten bij gewichtheffen moet coachen met een fles bleek", lacht ze.
Tips voor sporten tijdens de pandemie: RESPECTEER DE WEG. Chris 'Coach' Bennett van Nike adviseert iedereen om zich te gedragen als de minst belangrijke persoon tijdens een run. Dat houdt ook in dat je een mondkapje draagt als dat moet en opzij stapt voor anderen. HOU JE HOUDING VAST. Jennifer Lau heeft zich verdiept in technieken om je spieren langer aan te spannen tijdens work-outs met je eigen lichaamsgewicht om die nog effectiever te maken. Ze is elke keer weer aangenaam verrast hoeveel spierpijn ze de volgende dag heeft. (Video's: @coachbennett en @itsjenniferlau)
Hoewel sommigen hun eigen work-outmaterialen maakten, wendden anderen zich tot de ultieme sport voor weinig materialen: hardlopen.
"Het fijne aan hardlopen is dat je alleen een paar schoenen nodig hebt om te beginnen", zegt Kiran Kripakaran, Digital Product Director voor de Nike Run Club app. Hij heeft gemerkt dat er veel meer wordt hardgelopen sinds de het begin van de pandemie en dat de wekelijkse actieve gebruikers van NRC bijna het hele jaar door verdubbelden. "Het is gewoon een natuurlijk instinct om te gaan lopen als je met dit soort crisissen wordt geconfronteerd", denkt hij. "Je wilt vluchten. Je wilt bewegen."
Volgens Chris 'Coach' Bennett, Nike's Senior Director van Running Guidance, moet je tegenwoordig nooit meer gaan hardlopen zonder het volgende: een mondkapje. "Doe alsof je de minst belangrijke persoon bent op het pad, de baan of op straat, en je hebt zeker weten een goede run", zegt hij.
Brooklyn, New York, september 2020. Shannon Green en haar kinderen van 9 en 12, volgen een livestream van een trainingssessie op afstand met Carroll. Sinds het begin van COVID-19 doen zij (soms) mee met zijn work-outs. Een muur in hun woonkamer hangt vol met handgeschreven work-outroutines die ze in de loop van de maanden hebben verzameld.
Brooklyn, New York, september 2020. Shannon Green en haar kinderen van 9 en 12, volgen een livestream van een trainingssessie op afstand met Carroll. Sinds het begin van COVID-19 doen zij (soms) mee met zijn work-outs. Een muur in hun woonkamer hangt vol met handgeschreven work-outroutines die ze in de loop van de maanden hebben verzameld.
Buiten de sportschool: nieuwe ruimtes vinden om te bewegen
Hoewel er veel wordt hardgelopen, heeft niet iedereen altijd de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Voor sommigen is de wereld gekrompen tot enkele tientallen vierkante meters.
"De grootste uitdaging is om genoeg ruimte te maken om te sporten in het appartement", zegt Shannon Green, een advocate en moeder in New York. Voor de lockdown ging ze tot wel zes keer per week naar de sportschool voor groepslessen met haar 'ochtendploeg'. Maar het is moeilijk om zich in zelfisolatie met haar kinderen en man te houden aan de regelmatige work-outs. "We hebben een open woonruimte, dus de vloer ligt normaal gesproken vol met boeken, speelgoed of kinderen", zegt ze. "Thuis sporten kan andere gezinsleden storen bij wat ze aan het doen zijn."
Maar zelfs op elkaars lip zitten voor werk, sport en al het andere, is niet genoeg om atleten overal te laten stoppen met bewegen.
"Het maakt niet uit hoeveel ruimte je hebt, mensen verzinnen altijd wel een manier om te hardlopen, te joggen, te wandelen, trappen te beklimmen", zegt Kripakaran. Trainers geven aan dat klanten hun bank aan de kant hebben geschoven en de zolder hebben leeggehaald om hun work-outs te kunnen doen. Er waren zelfs berichten van een man in Hangzhou in China die een hele marathon rond zijn meubels heeft gelopen.
Voor degenen die nog voor de pandemie niet vonden wat ze nodig hadden in traditionele work-outruimtes, biedt deze tijd thuis een nieuwe, positieve gelegenheid om te sporten op je eigen voorwaarden.
"Ik ben een stuk sterker geworden dan [ik was] bij elke andere sportschool waar ik ooit ben geweest", zegt Wesley Hamilton, een atleet met een beperking, die onlangs de garage van zijn huis in Kansas City heeft omgebouwd tot zijn ultieme sportschool. In openbare sportscholen werd hij vaak aangestaard als hij aan het gewichtheffen was en maakte de apparatuur die niet toegankelijk was voor mensen met een beperking het hem lastig.
Nieuwe ruimtes om te bewegen
Hoewel er veel wordt hardgelopen, heeft niet iedereen de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Voor sommigen is onze wereld gekrompen tot enkele tientallen vierkante meter.
"De grootste uitdaging is om genoeg ruimte te maken om te sporten in het appartement", zegt Shannon Green, een advocate en moeder in New York. Voor de lockdown ging ze tot wel zes keer per week naar de sportschool voor groepslessen met haar 'ochtendploeg'. Maar het is moeilijk om zich in zelfisolatie met haar kinderen en man te houden aan de regelmatige work-outs. "We hebben een open woonruimte, dus de vloer ligt normaal gesproken vol met boeken, speelgoed of kinderen", zegt ze. "Thuis sporten kan andere gezinsleden hinderen bij wat ze aan het doen zijn."
Maar zelfs op elkaars lip zitten voor werk, sport en al het andere, is niet genoeg om atleten overal te laten stoppen met bewegen.
"Het maakt niet uit hoeveel ruimte je hebt, mensen verzinnen altijd wel een manier om te hardlopen, te joggen, te wandelen, trappen te beklimmen", zegt Kripakaran. Trainers geven aan dat cliënten hun bank aan de kant hebben geschoven en opbergruimtes hebben leeggehaald om hun work-outs te kunnen doen. Er waren zelfs berichten van een man in Hangzhou in China die een hele marathon rond zijn meubels heeft gelopen.
Voor degenen die nog voor de pandemie niet vonden wat ze nodig hadden in traditionele work-outruimtes, biedt deze tijd thuis een nieuwe, positieve gelegenheid om te sporten op je eigen voorwaarden.
"Ik ben een stuk sterker geworden dan [ik was] bij elke andere sportschool waar ik ooit ben geweest", zegt Wesley Hamilton, een atleet met een beperking, die onlangs de garage van zijn huis in Kansas City heeft omgebouwd tot zijn ultieme sportschool. In openbare sportscholen werd hij vaak aangestaard als hij aan het gewichtheffen was en voelde zich gehinderd door apparatuur die niet toegankelijk was voor mensen met een beperking.
Work-outtips tijdens een pandemie: HAAL DE BERG NAAR JE TOE. Doordat het park gesloten was, hebben leden van Jackelyn Ho's klimcommunity thuis rotswanden gebouwd. MAAK 'M UNIEK. Wesley Hamilton voelt zich meer op z'n gemak in z'n volledig uitgeruste garage dan in openbare sportscholen en kan zwaarder gewichtheffen dan ooit tevoren. (Video's: @jackelynho en @iamweshamilton)
In zijn eigen ruimte waren die beperkingen weg en nu doet Hamilton zelfs bench presses van 125 kg, terwijl hij vroeger niet verder kwam dan 90 kg. "Ik werd niet zomaar sterker", zegt hij. "Ik werd sterker doordat ik me meer op mijn gemak voelde."
Naast het uitrusten van hun fysieke ruimtes, verkennen atleten ook nieuw terrein op digitale plekken.
"Wat er nu gebeurt, hadden we sowieso al moeten doen — onze services aanbieden aan de hele wereld", zegt D'Fontaine, wiens lessen voor danswork-outs nu veel verder reiken dan zijn studio's in Brooklyn en Londen. Hij merkt dat het een uitdaging is om dansles te geven aan een virtueel klaslokaal vol videoschermen met gedempt geluid en geeft aan dat er ruimte is om de digitale platformen te verbeteren. "We hebben tools nodig die de ervaring kunnen versterken, waardoor die nog leuker en extra wordt. Maar ik ben daar gewoon gek op.
Nu sommige sportscholen weer opengaan, ontstaan er nog meer creatieve en inclusieve manieren voor het gebruik van ruimten — met de nodige voorzorgsmaatregelen. Lau's sportschool in Toronto is bijvoorbeeld begonnen met lessen aan te bieden aan deelnemers op de locatie en aan virtuele deelnemers om de groepen klein te houden. Persoonlijke sessies worden gegeven in afgeplakte 'pods' om de fysieke afstand te bewaren.
Hamilton heeft zijn sportgarage opengesteld voor andere atleten met beperkingen — terwijl hij ook een mobiele sportschool in een trailer bouwt die hij mee kan nemen naar lokale parken (met genoeg ontsmettingsmateriaal natuurlijk). "Ik train nu vijf mensen met een beperking", zegt hij. "Het doet me zo goed om te horen hoe deze ruimte hun ogen heeft geopend. Dat ze nu ook een plek hebben waar ze zich op hun gemak voelen."
Brooklyn, New York, september 2020. Carroll begeleidt een trainingssessie met fysieke afstand op de handbalvelden van Stroud Playground. De mondkapjes, de zelfgemaakte gewichten en een elektrostatische sproeier om het materiaal te desinfecteren zijn allemaal tekenen van de huidige omstandigheden. Studenten die liever vanuit huis willen meedoen, kunnen digitaal aanschuiven.
Brooklyn, New York, september 2020. Carroll begeleidt een trainingssessie met fysieke afstand op de handbalvelden van Stroud Playground. De mondkapjes, de zelfgemaakte gewichten en een elektrostatische sproeier om het materiaal te desinfecteren zijn allemaal tekenen van de huidige omstandigheden. Studenten die liever vanuit huis willen meedoen, kunnen digitaal aanschuiven.
Sporten tijdens de pandemie: hoe we gemotiveerd blijven
Voor elke atleet die een manier vindt om te groeien, is er een andere atleet die juist moeite heeft om te blijven presteren. Of je nu een werkende ouder bent, een overweldigde student of een van de miljoenen mensen die zijn ontslagen vanwege bedrijven die moesten sluiten, het kan een uitdaging zijn om je work-outs prioriteit te geven. Maar het is nu misschien wel belangrijker dan ooit.
"Je hoort het natuurlijk vaak: zet eerst je eigen zuurstofmasker op", zegt Katie Ruoff, Digital Product Director voor de Nike Training Club app. Voordat je er voor anderen kunt zijn, moet je voor jezelf zorgen.
Dat zorgen voor jezelf kan op veel manieren. Toen de pandemie uitbrak, dachten Ruoff en haar team dat de gebruikers van NTC met z'n allen yoga zouden gaan doen als een manier om rust te vinden in de chaos — in plaats daarvan laten de gegevens een piek zien in high-intensity work-outs. "Mensen zijn gestrest", zegt Ruoff. "Ze willen zweten."
Het is niet erg om klein te beginnen. Dansinstructeur D'Fontaine zegt bijvoorbeeld dat hij wat glute bridges doet als hij videogames speelt en dat hij dat als pure winst beschouwt. "Je moet tevreden zijn met wat je wel doet en niet het gevoel hebben dat je Serena Williams moet zijn", zegt hij.
Green, moeder van twee uit New York, heeft soortgelijk advies voor andere ouders: doe wat je kunt, wanneer je kunt. "Soms heb je maar tijd of puf voor zeven minuten en soms moet je halverwege een work-out stoppen", zegt ze. "Maar dat zijn ook sportsuccessen!"
Hoe we gemotiveerd blijven
Voor elke atleet die een manier vindt om te groeien, is er een andere atleet die juist moeite heeft om te blijven presteren. Of je nu een werkende ouder bent, een overweldigde student of een van de miljoenen die zijn ontslagen vanwege bedrijven die moesten sluiten, het kan een uitdaging zijn om je work-outs prioriteit te geven. Maar het is nu misschien wel belangrijker dan ooit.
"Je hoort het natuurlijk vaak: zet eerst je eigen zuurstofmasker op", zegt Katie Ruoff, Digital Product Director voor de Nike Training Club app. Voordat je er voor anderen kunt zijn, moet je voor jezelf zorgen.
Dat zorgen voor jezelf kan op veel manieren. Toen de pandemie uitbrak, dachten Ruoff en haar team dat de gebruikers van NTC met z'n allen yoga zouden gaan doen als een manier om rust te vinden in de chaos — in plaats daarvan laten de gegevens een piek zien in high-intensity work-outs. "Mensen zijn gestrest", zegt Ruoff. "Ze willen zweten."
Het is niet erg om klein te beginnen. Dansinstructeur D'Fontaine zegt bijvoorbeeld dat hij wat glute bridges doet als hij videogames speelt en dat hij dat als overwinning beschouwt. "Je moet tevreden zijn met wat je wel doet en niet het gevoel hebben dat je Serena Williams moet zijn", zegt hij.
Green, de moeder van twee uit New York, heeft soortgelijk advies voor andere ouders: doe wat je kunt, wanneer je kunt. "Soms heb je maar tijd of puf voor zeven minuten en soms moet je halverwege een work-out stoppen", zegt ze. "Maar dat zijn ook sportsuccessen!"
Work-outtip tijdens een pandemie: WEET WANNEER JE MOET RELAXEN — EN WANNEER JE STOOM MOET AFBLAZEN. Het kenmerkende trainingsschema van Ale Llosa is een combinatie van evenveel yoga als martial arts. (Video's: @alellosako)
Gemotiveerd blijven gaat ook om het in contact blijven met de mensen die belangrijk voor je zijn — ook al is het niet in levenden lijve.
"Mensen houden ervan om samen te lijden", grapt Ruoff, die drie keer per week haar collega's sport op Zoom. "Dat is belangrijk voor onze band."
Als je nog geen sportmaatjes hebt, onderschat dan niet de kracht van social media. "Ik begin elke morgen met het vieren van wat 100 verschillende mensen hebben bereikt", zegt Coach Bennett over zijn dagelijkse shout-outsessies, waarbij hij de verhalen na het hardlopen van medehardlopers over de hele wereld uitlicht. "Ik begin mijn dag er zo geïnspireerd en gemotiveerd door."
Bennett gelooft dat sporten voor een domino-effect zorgt. Dus de volgende keer dat je zit te twijfelen of je wel of niet moet gaan trainen, onthoud dan dat het niet alleen jou kan opbeuren, maar ook de mensen om je heen.
"Mensen die gaan hardlopen zijn uiteindelijk altijd positief", zegt Bennett. "Als iemand een stuk heeft hardgelopen, is de kans een stuk kleiner dat diegene zijn middelvinger naar je opsteekt in het verkeer. Ze staan sneller voor anderen op in de metro. Als dat voor een paar miljoen mensen geldt, ziet de wereld er de volgende ochtend een stuk mooier uit."
De toekomst van sporten
Gezien de wereldwijde pandemie is het geen verrassing dat we allemaal een stapje terug doen om over onze gezondheid na te denken, deze te resetten en opnieuw prioriteit te geven. Die verandering zal ons uiteindelijk sterker en slimmer maken — en zal sporten ten goede komen, zolang we maar voor onszelf en de toekomstige generaties blijven doorzetten.
"Mijn kids leren dat je op allerlei manieren kunt sporten", zegt Green. "Soms is het een dansfeestje of het springen op meubels of het dragen van iemand op je rug."
Atleten gebruiken dit moment ook om ervoor te zorgen dat ieder lijf de ruimte krijgt om te sporten. Zoals Nike Trainer D'Fontaine zegt, de situatie vraagt ons om beter ons best te doen en voor een echte verandering te zorgen.
"Echt betekent dat we echte dingen moeten doen voor echte mensen, echt op dit moment", zegt hij. "We moeten sporten diversifiëren op alle vlakken — geld, klasse, seksuele geaardheid, kleur, religie — alles."
Ondanks de enorme uitdagingen, zien we dat deze mindset grip begint te krijgen — dankzij de vindingrijkheid, het doorzettingsvermogen en de veerkracht van atleten op elk niveau. Het gaat uiteindelijk niet om de obstakels, maar hoe we er samen overheen komen. Hamilton in Kansas City zegt het het beste: "Als je ervoor staat, zorg je ervoor."
Tekst: Emily Jensen en Zito Madu
Fotografie: Courtney Sofiah Yates
Gerapporteerd: oktober 2020