Overwin deze veelvoorkomende mentale blokkades tegen sporten na je bevalling

Dit is Nike (M)

Geen tijd, geen motivatie, geen vooruitgang... Spoken deze dingen door je hoofd? Lees dan hier hoe je negatieve gedachten kunt ombuigen om weer op het goede spoor te komen.

Laatste update: 9 november 2022
Leestijd: 6 min.
  • Er is geen vaste tijdlijn om na de bevalling weer in beweging te komen. Zodra je het groene licht van je arts krijgt, moet je erop vertrouwen dat je zelf aanvoelt wanneer en hoe je weer aan de slag kunt gaan.
  • Als je je druk begint te maken over je vooruitgang, kan het helpen om je mindset te veranderen, bijvoorbeeld door op een andere manier over zelfzorg te denken.
  • Wanneer de inspiratie toeslaat, heeft het Nike (M)ove Like a Mother programma in NTC alles wat je nodig hebt om in beweging te komen.

Lees verder…

Hoe vind je motivatie om te trainen na het krijgen van een baby?

* Deze inhoud is bedoeld om te informeren en te inspireren, maar het is geen vervanging van een diagnose, behandeling, of gericht medisch advies. Vraag altijd je (huis)arts of verloskundige om advies bij vragen over je gezondheid voorafgaand, tijdens en na de zwangerschap.

Als je toestemming hebt gekregen van je arts om weer te gaan sporten, en je denkt vooral 'Nu al?!' in plaats van 'Yes!', maak je dan niet druk. "Je lichaam heeft zojuist iets ongelooflijk moois gedaan, iets wat de definitie van kracht belichaamt", zegt de in New York City gevestigde psychiater Lucy Hutner, hoofdredacteur van het Textbook of Women's Reproductive Mental Health. "En omdat de zwangerschap en de bevalling veel van je hebben gevraagd, zal het wat tijd kosten" voordat je echt weer zin hebt om te sporten.

Dus ja, het is goed om het even rustig aan te doen. Als je er klaar voor bent om weer te bewegen, bekijk dan deze tips van experts voor de juiste mindset. Dit moet je doen in de volgende situaties:

Je hebt niet de motivatie om te sporten.

Tussen slapeloze nachten, het opzetten van een nieuwe routine en je lichaam de tijd geven om te genezen, is het volkomen normaal om je nu niet energiek te voelen om te sporten. De sleutel tot het overwinnen van dit gevoel: Just Do It (knipoog, knipoog). "De waarheid is dat je je waarschijnlijk niet gemotiveerd zult voelen en dan wilt sporten", zegt moeder van twee Jessie Mundell, een gecertificeerde personal trainer en kinesioloog die gespecialiseerd is in pre- en postnatale fitness in Kingston, Ontario. "De motivatie komt eerder van het doen van de training en vervolgens van het opmerken hoe je je fysiek, mentaal en emotioneel voelt." Met andere woorden, ga bewegen en die vermiste motivatie kan toch zomaar komen opdagen.

Probeer dit eens: "Ik adviseer al mijn klanten die zich zo voelen om er een gewoonte van te maken om juist wel te sporten wanneer ze weinig energie hebben, want ze zullen hier waarschijnlijk nog wel een tijdje last van houden", zegt Mundell. Zelfs een paar minuten beweging kan motiverend werken.

Je hebt het gevoel dat er belangrijkere dingen te doen zijn.

Het is normaal om je eigen behoeften op een laag pitje te zetten als je voor een pasgeboren baby zorgt. Het valt niet mee om prioriteit te geven aan jezelf met zo'n kleintje dat voor alles volledig van jou afhankelijk is. Maar laat je niet overweldigen door schuldgevoelens, zegt Mundell. Je verdient tijd om voor jezelf te zorgen.

Probeer dit eens: probeer anders over zelfzorg te denken, zegt Mundell. Nee, het is niet egoïstisch en het kan het begin zijn van een gezond voorbeeld voor je kind. "Ik ben vastbesloten om mijn kinderen het voorbeeld te geven van een moeder die goed voor zichzelf zorgt", zegt ze. "Ik wil dat ze een moeder zien die actief met haar lichaam bezig is."

Hoe vind je motivatie om te trainen na het krijgen van een baby?

Je hebt geen tijd voor een 'goede' work-out, dus waarom zou je dan überhaupt sporten?

Als je vroeger uren wandelde met je hond of meedeed met stevige spinning-, yoga- of balletlessen, kan het in het begin een beetje frustrerend zijn om niet dezelfde hoeveelheid tijd te kunnen besteden aan beweging. En je vraagt je misschien af: heeft dit wel zin? Het antwoord: Jazeker! "Misschien heb je maar tijd voor 15 of 20 minuten in totaal. Dat is nog steeds effectief, maar je zult wat aan je denkwijze moeten doen om je daarin geslaagd te voelen", zegt Mundell.

Probeer dit eens: vergeet wat je vroeger verstond onder een 'goede' training. Streef naar kortere trainingen of deel sessies op in kleinere blokjes gedurende de dag, zegt Mundell. Probeer ook niet te wachten tot je baby slaapt om te sporten, voegt ze eraan toe, want op die momenten is het goed om zelf ook een break te nemen. Plan in plaats daarvan een snelle training of een paar oefeningen terwijl je baby naast je ligt te spelen.

Je wilt je oude lichaam terug. En wel nu.

Dankzij de 'snapback'-cultuur (daar gaan we weer), is het normaal dat je er weer uit wilt zien zoals voor je zwangerschap. Maar laat je niet door onrealistische afbeeldingen online onder druk zetten om te overtrainen op manieren die niet veilig zijn, of die je een verslagen gevoel geven als je minder snel vooruitgang boekt als voor je zwangerschap. Je moet weer een nieuw ritme vinden en niet te streng zijn voor jezelf. Juist helemaal niet streng. "Herinner jezelf eraan dat je lichaam een gigantische verandering heeft doorgemaakt, zowel fysiek als logistiek en mentaal", zegt Hutner. "Het is vaak een periode in iemands leven waarin meer verandert dan ooit, en misschien wel de tijd waarin je het kwetsbaarst bent. Weer de oude worden zal een proces zijn."

Probeer dit eens: geef jezelf meer tijd om te herstellen en je kracht weer op te bouwen. "Vroeger beschreven mensen de periode na de bevalling als drie maanden, maar ik denk dat dat een grote onderschatting is", zegt Hutner. "Na de grootste fysiologische uitdaging van ons leven kunnen we onszelf niet slechts een paar weken de tijd geven om te herstellen. Vertrouw op jezelf en je vermogen om te begrijpen wat er met je lichaam aan de hand is, maar wees niet te kritisch op jezelf."

En als je weer gaat sporten, kan het helpen om na te denken over het 'waarom', suggereert Nike atleet Angela Manuel-Davis. "Na mijn bevalling had ik het gevoel dat ik mijn lichaam niet meer kende", zegt ze. "Het was zo overweldigend. Ik kon mijn mindset veranderen door te kijken naar mijn doel. Ik herinnerde mezelf aan wie ik was en aan de dingen die ik had overwonnen, en zei tegen mezelf dat ik nog net zo sterk was als toen. Door dat voor ogen te houden, ging ik op een rustigere manier met mezelf aan de slag."

Als je moeite hebt om contact te maken met je oude doel (begrijpelijk nu je leven helemaal veranderd is), vormt dat lieve kleintje dat naast je ligt misschien wel net de inspiratie voor een mooi nieuw doel.

Tekst: Jihan Myers
Foto's: Vivian Kim

ONTDEK HET ZELF

Als je klaar bent om motivatie te vinden door middel van beweging, ga dan naar het Nike (M)ove Like a Mother programma voor work-outs die passen bij jouw niveau. En weet je wat ook motiveert? Een mooie outfit. Shop de Nike (M) collectie voor de nieuwste looks.

Voor het eerst gepubliceerd: 18 november 2022