11 tips voor de juiste sportschooletiquette, volgens trainers
Sporten & activiteiten
Nieuw in de sportschool of een tijdje niet geweest? Bekijk deze adviezen om je work-out zo prettig mogelijk te maken, voor jezelf en voor anderen.
Eén van de grootste voordelen aan een sportschoolabonnement is dat je alle materialen en apparaten binnen handbereik hebt. En als het niet te druk is (of misschien zelfs als het wel druk is), voelt het misschien wel een privésportschool. Maar dat is het natuurlijk niet.
"Sportschooletiquette lijkt een beetje uit het oog te zijn verloren", aldus Rocky Snyder, C.S.C.S. en auteur van 'Return to Center', een boek met krachttrainingstips. "Altijd als er een bovengemiddelde interesse in en toestroom naar de sportschool is, is er de kans dat de beproefde wetten van de sportschool niet altijd worden opgevolgd."
GERELATEERD: Hoelang moet een work-out nou precies zijn? Experts geven antwoord
"Als je al een tijdje niet meer naar de sportschool bent geweest, of als je er voor de eerste keer ooit naartoe gaat, is het de moeite waard om vooraf bij goede sportschoolmanieren stil te staan. Bekijk deze tips van vier sportschool- en fitnessprofessionals over hoe je attent kunt zijn voor je medesportschoolbezoekers.
11 tips voor de juiste sportschooletiquette
1.Leg spullen na gebruik terug op hun plek.
Dat geldt voor alles, van dumbbells tot halterschijven, tot weerstandsbanden. "Als je het ergens vandaan hebt gehaald, leg het daar dan ook weer terug als je klaar bent", zegt Snyder. "Zie het als een onderdeel van je work-out."
2.Laat anderen op het apparaat tussen je sets door.
Als je een aantal sets van een oefening doet op een apparaat of fitnessbank en tussendoor maar kort rust, kun je gerust blijven zitten. Maar als je langer uitrust, lang genoeg dat een ander een set kan doen, hou het apparaat dan niet onnodig bezet. Geef iemand anders de mogelijkheid om een set te doen terwijl jij herstelt, geeft Snyder als tip.
3.Maak geen hele fotoshoot van je work-out.
Je mag dan nog zoveel volgers op social media hebben, denk altijd goed na voordat je je work-out tot in de kleinste details filmt. Video's kunnen handig zijn om te kijken of je houding wel goed is, maar door te filmen gebruik je apparaten vaak langer dan nodig, en je hebt ook niet altijd door wat je daarnaast nog meer filmt. Dat zegt Ellen Thompson, gecertificeerd personal trainer en voornaamste personal trainer bij Blink Fitness.
"Andere leden die liever niet worden gefilmd tijdens het sporten komen hierdoor in een ongemakkelijke situatie terecht", aldus Thompson.
4.Gebruik je telefoon niet in de sportruimte.
Op zich is je social media checken, je e-mail lezen en je vrienden appen in de sportschool niet per se onbeleefd, maar dat is het wel als je dat doet terwijl je materiaal of apparatuur bezet houdt tussen sets door, zegt Thompson.
5.Leg gewichten rustig neer in plaats van ze te laten vallen.
Als je net een overhead press hebt gedaan, is het verleidelijk om de barbell gewoon te laten vallen, maar weersta die drang.
"Als je je gewichten laat vallen, krijg je niet alleen niet het voordeel van de volledige beweging, maar kun je ook anderen laten schrikken. Als iemand net midden in een beweging is, kan dat tot vervelende blessures leiden", aldus Thompson.
Bovendien kun je materiaal of de omgeving beschadigen, waardoor niemand op die plek kan sporten tot het materiaal vervangen is of de schade gerepareerd.
6.Hou materialen en oppervlakken schoon.
Een van de vriendelijkste dingen die je voor je medesporters kunt doen, is het materiaal of apparaat na gebruik schoonmaken. Het is Thompson opgevallen dat mensen dit vaker doen sinds de sportscholen weer open zijn.
"We zien meer leden ook hun apparaten voor gebruik schoonmaken, in plaats van alleen erna", aldus Thompson. "Bovendien gooien ze de doekjes daarna weg in de vuilnisbak in plaats van dat ze ze rond of op de machines laten slingeren."
7.Gebruik één apparaat tegelijk.
Sommige mensen claimen meerdere apparaten tegelijkertijd, meestal door er handdoeken op te leggen en dan tussen de apparaten te wisselen, zegt Tom Holland, C.S.C.S., auteur van Beat the Gym en host van de podcast Fitness Disrupted.
"Hierdoor kunnen anderen het apparaat niet gebruiken, terwijl jij er niet mee bezig bent en dat is gewoonweg onbeschoft", aldus Holland. "Zoals je in de kleuterklas al hebt geleerd, 'eerlijk zullen we alles delen'. Je kunt niet met drie speeltjes tegelijk spelen en je moet ook niet meerdere apparaten tegelijk bezet houden.
Als je een circuit wilt doen, zeg dan tegen andere sporters dat ze de apparaten gerust kunnen gebruiken terwijl jij met een andere oefening bezig bent.
GERELATEERD: Ben je bezig droge spiermassa op te bouwen? Volg dan deze adviezen
8.Investeer in een koptelefoon als je naar je eigen muziek wilt luisteren.
Er is een nieuwe trend om muziek op vol volume op telefoonspeakers te luisteren, zegt Holland. Het is opdringerig en leidt de mensen om je heen af, zelfs als zij wel een koptelefoon op hebben. En als er in de sportschool al muziek wordt gedraaid, wordt het erg lawaaierig.
9.Neem afstand van het rek met dumbbells.
Holland zou willen dat er boven elk rek een bordje hing met '1 meter afstand houden'. Als je korter op het rek gaat staan, kunnen anderen niet bij de gewichten die zij nodig hebben.
10.Geef alleen tips als je dat wordt gevraagd (en als je echt weet waarover je het hebt).
Als iemand je vraagt wat die kan doen voor betere deadlifts; heel fijn. (Al is het beter om er ook een trainer bij te roepen als je niet bevoegd bent om zulk advies te geven.)
Maar ongevraagd advies? Daar wordt niemand blij van, volgens Aaron Leventhal, C.S.C.S. en eigenaar van Fit Studios in St. Louis Park, Minnesota.
"Geef mensen geen tips over hun houding", zegt hij. "Het is niet alleen een slecht idee wat betreft aansprakelijkheid, maar het is ook snel ongemakkelijk of irritant voor de ander."
Dit is des te meer een punt als de ander van een ander gender of andere afkomst is of als er een leeftijdsverschil is.
11.Communiceer.
Weet je niet zeker of iemand bij een apparaat rondhangt omdat die een set wil doen? Vind je het niet fijn om op de achtergrond in beeld te zijn op iemands video? Wil je weten of een ander klaar is met een bepaald apparaat of materiaal? Vraag het. Etiquette draait er vooral om dat je andere mensen erkent, ze als gelijken ziet en hun behoeften respecteert. Dergelijke zorgzaamheid komt de sfeer en gemeenschapszin in de sportschool absoluut ten goede.
Tekst: Elizabeth Millard