Hoe vaak moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?
Activiteit
Ontdek wanneer je hardloopschoenen moet vervangen om blessures te voorkomen en beter te presteren. Krijg tips om slijtage te herkennen en langer met je schoenen te doen.
Je kunt zoveel kilometers hardlopen als je maar wilt, maar uiteindelijk loopt zelfs het sterkste paar hardloopschoenen tegen een houdbaarheidsdatum aan. Veel experts raden aan om je hardloopschoenen elke 500 tot 800 kilometer te vervangen. Dat is nog best een behoorlijk verschil. Hoe vaak moet ik hardloopschoenen vervangen?
Er is geen vaste regel.
Hoelang hardloopschoenen meegaan, hangt af van factoren zoals waar en hoe vaak je hardloopt. Het belangrijkste is om je schoenen in de gaten te houden en te voelen hoe je lichaam op ze reageert. Versleten schoenzolen of blaren op je tenen kunnen erop wijzen dat je schoenen hun taks hebben bereikt.
Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?
Hoe vaak je je hardloopschoenen moet vervangen, hangt af van het type hardloper dat je bent en hoe je trainingsregime eruitziet. Hier is een eenvoudig kader dat Nike hardloopcoaches gebruiken om je te helpen beslissen.
Recreatieve hardlopers die gewend zijn minder dan 10 kilometer per week te lopen, kunnen doorgaans 8 tot 12 maanden hetzelfde paar hardloopschoenen blijven dragen voordat ze problemen opmerken. Als je traint voor 5 of 10 kilometer, loop je waarschijnlijk tussen de 15 en 30 kilometer per week, wat betekent dat je schoenen 5 tot 8 maanden meegaan. Hardlopers die zich voorbereiden op een halve marathon lopen gewoonlijk 30 tot 40 kilometer per week . Ze moeten hun schoenen soms nog vaker verwisselen, namelijk om de 4 à 6 maanden. Tot slot: als je een toegewijde marathonloper bent en elke week meer dan 40 kilometer traint, slijten je schoenen snel, wat betekent dat je ongeveer elke 2 tot 3 maanden nieuwe schoenen nodig hebt om te zorgen dat je voeten goed worden verzorgd.
(Gerelateerd: Vind de beste Nike hardloopschoenen voor jouw stijl)
Factoren die de levensduur van de schoen bepalen
Niet elke schoen gaat even lang mee. Deze overwegingen kunnen je helpen in te schatten wat een goed schoenbudget is:
- Schoenkwaliteit: een goede hardloopschoen maakt gebruik van hoogwaardige materialen die zijn ontworpen voor lichte, stevige, dempende, ventilerende en veerkrachtige schoenen. Als je dagelijks hardloopt, bezuinig dan niet op een hoogwaardige constructie.
- Hardloopondergrond: straat, trail of baan? Waar je hardloopt, bepaalt mede hoelang je schoenen meegaan. Trailrunningschoenen kunnen bijvoorbeeld sneller kapot gaan als je op asfalt loopt. Doe je huiswerk.
- Hardloopstijl: weet wat je stijl van hardlopen is en stem je verwachtingen daarop af. Meer pronatie leidt doorgaans tot meer slijtage.
- Fysieke bouw: als je groter bent dan de gemiddelde hardloper, verouderen en verslechteren je schoenen waarschijnlijk sneller dan die van de gemiddelde hardloper.
- Volume en afstand: iemand die dagelijks hardloopt, heeft vaker nieuwe schoenen nodig dan iemand die dat wekelijks doet.
(Gerelateerd: De voor- en nadelen van dagelijks hardlopen)
5 voortekenen dat het tijd is voor nieuwe hardloopschoenen
1. De onderkant van je schoen is versleten
Soms kan een blik op de buitenzool (het onderste gedeelte) en de zijkanten je vertellen wanneer het tijd is voor nieuwe hardloopschoenen. Slijtage van het loopvlak is normaal, maar de buitenzool is meestal het laatste onderdeel dat verdwijnt. Als de ene schoen meer versleten is dan de andere, kan dat leiden tot onbalans in je looppatroon of zelfs een andere manier van lopen. Dat kan leiden tot ongemak, pijn of ernstiger letsel.
2. De demping voelt zwak
Hardloopschoenen hebben een middenzool die is ontworpen om schokken te absorberen. Na vele stappen wordt foam in de middenzool meestal platter en samengedrukt, waardoor de schokdemping afneemt en de druk op je gewrichten kan toenemen. Test de demping van een schoen door er met je vinger op te drukken. Als het hard, plat en niet veerkrachtig aanvoelt, biedt de schoen onvoldoende ondersteuning en is het tijd voor een nieuw paar.
3. Je hebt de schoenen al heel lang
Als je regelmatig hardloopt, maar je kilometers niet bijhoudt, is tijd misschien de beste factor om te bepalen wanneer je van schoen moet wisselen. De levensduur van een hardloopschoen ligt doorgaans tussen de drie maanden tot een jaar: langer voor recreatieve hardlopers en korter voor mensen die trainen voor een wedstrijd. Los van het trainingsvolume kan het zijn dat je toe bent aan een upgrade als je al enkele maanden regelmatig hardloopschoenen draagt.
4. Je voeten of gewrichten doen pijn
Een van de duidelijkste tekenen dat het tijd is om je hardloopschoenen te vervangen, is niet de schoen zelf, maar de invloed van de schoen op je lichaam. Onverwachte gewrichtspijn — vooral in de enkels, knieën, heupen, onderrug of nek — kan betekenen dat versleten schoenen je houding en looppatroon veranderen. Doordat oude schoenen hun ondersteuning en demping verliezen, kunnen je voeten meer schuiven en wrijving veroorzaken, wat tot irritatie en blaren leidt.
5. Hardlopen voelt zwaarder
Let op een of meer van de volgende punten: je schoenen zitten opeens minder comfortabel, je bent sneller moe, je voelt je vermoeider dan normaal of runs die je vaker doet, kosten meer moeite. Dat kan komen door veranderingen in slaappatroon, training of voeding. Maar het zijn ook tekenen dat je hardloopschoenen mogelijk niet meer in orde zijn. Let op wat je lichaam je vertelt: oude schoenen kunnen je fysieke prestaties aanzienlijk belemmeren.
Andere tekenen om op te letten
- Glad profiel op buitenzolen: hardloopschoenen hebben grip nodig, vooral op natte trottoirs of wandelpaden. Als de buitenzool glad is geworden, kun je makkelijker uitglijden. Loop je meestal op straat, dan kunnen je schoenen nog sneller slijten.
- Verslechterd bovenwerk: als het bovenwerk van de schoen rafelt of scheurt, vooral als je in offroad omgevingen hardloopt, is het tijd voor nieuwe schoenen.
- Rafelende binnenkant van de hak: dit is een teken van veel wrijving tussen de hak en de schoenvoering, wat waarschijnlijk betekent dat je een slechte pasvorm hebt of dat de houdbaarheidsdatum van de schoenen is verstreken.
(Gerelateerd: Oplossingen voor wrijving, blaren en andere veelvoorkomende problemen)
Waarom het belangrijk is om oude schoenen af te danken
Zelfs als je geen pijn of instabiliteit in je gewrichten hebt, kan hardlopen in versleten schoenen de kans op problemen door overbelasting vergroten. Hardloopschoenen zijn ontworpen om de voeten te ondersteunen en een deel van de krachten die gepaard gaan met herhaaldelijke impact te absorberen. Als dat niet gebeurt, werkt die impact meer door op het lichaam, en dat keer op keer op keer.
Hoewel schoenen meestal niet de primaire oorzaak van hardloopblessures zijn, lijkt Nike onderzoek te suggereren dat het dragen van de verkeerde schoenen daarbij een rol kan spelen. Een verlies aan demping kan bijvoorbeeld leiden tot sterkere inzakking van de voet of pronatie, waardoor de voeten, enkels en schenen zwaarder worden belast. Daarnaast kan een versleten profiel de kans op vallen verhogen, met name wanneer je loopt op een nat wegdek, modderige trails of een beijzelde stoep.
(Gerelateerd: Veelvoorkomende hardloopblessures die je moet vermijden)
Met deze tips gaan je hardloopschoenen langer mee
Manieren om je hardloopschoenen langer mee te laten gaan. Denk aan het volgende:
- Gebruik meer dan één paar hardloopschoenen. Afwisselen tussen twee paar hardloopschoenen kan de levensduur van beide paren effectief verdubbelen.
- Gebruik hardloopschoenen alleen voor hardlopen. Vermijd het gebruik van hardloopschoenen voor work-outs of in je vrije tijd. Bewaar een ander paar oude schoenen in de auto, zodat je ze niet draagt als je boodschappen doet of bij dagelijkse taken.
- Bewaar ze op de juiste manier. Bewaar schoenen op een droge, koele plaats, zodat ze zijn beschermd tegen schade door vocht.
- Hou je schoenen schoon. Vuil kan slijtage versnellen. Lees onze gids over het schoonmaken van hardloopschoenen.
- Kies schoenen die ontworpen zijn voor de ondergrond van je voorkeur. Gebruik je straathardloopschoenen op de straat en je trailhardloopschoenen op de trail.
- Maak je veters altijd vast en weer los. Trek je schoenen niet aan of uit als de veters gestrikt zijn, anders druk je de hiel plat en rek je het bovenwerk op.
Opmerking van de redactie: Speciale dank aan Carol Mack, D.P.T., C.S.C.S., en Jason Machowsky, C.S.C.S., voor hun deskundige inzichten en bijdragen aan dit artikel.