Zo vind je een Nike sport-bh die goed past
Koopgids
Een technisch designer van sport-bh's bij Nike vertelt hoe je je eigen maten opmeet en hoe je een sport-bh vindt die goed past en voor jou goed aanvoelt.
Een sport-bh is voor veel atleten een cruciaal onderdeel van hun trainingsoutfit. Volgens Tara Sweeney, technisch designer van sport-bh's bij Nike, is dit kledingstuk zo belangrijk omdat het van alle kleding die een atleet bezit het meest technische item is.
Maar de perfecte pasvorm heeft niet alleen te maken met de juiste maten. "Een goede sport-bh moet comfortabel zijn, maar ook precies de ondersteuning bieden die past bij de omvang en stevigheid van je borsten, je lichaamstype en het soort training dat je doet", zegt Sweeney.
Sweeney vertelt ook hoe je de bh-maat vindt die jou het beste past, en hoe je een sport-bh van Nike kiest voor verschillende activiteiten.
(Gerelateerd: De beste sport-bh's van Nike met complete ondersteuning)
De juiste maat voor je Nike sport-bh
Als je de meting voor een Nike sport-bh correct wilt uitvoeren, moet je volgens Sweeney een eenvoudige, ongevoerde bh dragen die wat ruimte laat tussen de borsten.
Meet eerst je omtrek door langs de borstband van de bh rond je lichaam te gaan, vlak onder de buste door. Meet dan je cupmaat.
"Voor een Nike sport-bh moet je ook je cupmaat meten", zegt Sweeney. "Dat doe je als volgt: je legt een meetlint horizontaal over je borst heen, te beginnen bij het midden van je ribbenkast (precies tussen je borsten in) en dan over je borst heen tot waar het borstweefsel eindigt aan de zijkant van je lichaam."
Ga zelf aan de slag en kijk hoe het werkt.
De juiste bh-maat vinden
Je vindt je bh-maat in twee stappen. Zorg dat je vóór je begint een ongevoerde bh draagt, zonder pads of beugels, die je natuurlijke vormen ondersteunt.
Stap één: je omtrek meten
Meet je omtrek langs de borstband van de bh, vlak onder de buste. Zorg dat het meetlint goed aansluit. Rond je meting af naar het dichtstbijzijnde ronde getal. Als je geen meetlint hebt, neem dan een touwtje en een liniaal. Gebruik het touwtje volgens de instructie hierboven. Leg het dan op een plat oppervlak en meet het met de liniaal.
Stap twee: je cupmaat meten
Hou het meetlint horizontaal over het breedste deel van de buste. En meet vanaf het midden van je ribbenkast, over de borst heen naar je zij, tot de plek waar het borstweefsel eindigt (en waar een bh-beugel doorgaans begint). Rond je meting af naar het dichtstbijzijnde ronde getal.
Jouw Nike bh-maat
3 manieren om te testen of je sport-bh echt past
Als je in een paskamer (of thuis) een bh past, en je wilt er zeker van zijn dat de bh perfect past, controleer dan de volgende drie dingen.
1. Controleer de bandjes
"De bandjes zijn belangrijk voor een evenwichtige pasvorm", verklaart Sweeney. "Ze zorgen voor spanning op de lijn langs de hals en onder de armen, om zo het gewicht van de borsten goed te verdelen en de druk op de band eronder te verlichten."
Volgens Sweeney zijn er verschillende dingen die erop wijzen dat je niet de goede maat draagt:
- De bh is waarschijnlijk te groot als je de hele tijd het gevoel hebt dat je de bandjes moet verstellen, of als de bandjes ver naar de buitenkant van je schouders zitten.
- De bh is waarschijnlijk te klein als je druk op je hals voelt en als duidelijk zichtbaar is dat de bandjes te veel in de huid van je schouders snijden.
Verstelbare bandjes zijn een handig middel om de pasvorm van een sport-bh wat aan te passen, maar volgens Sweeney is het niet de bedoeling om hiermee te verhullen dat de bh op bepaalde plekken niet goed zit omdat "de cup te groot is of de borstband te los zit".
2. Controleer hoe strak de borstband zit
Sweeney benadrukt dat de borstband, onderaan de bh hét cruciale onderdeel van de sport-bh is. "Het is het fundament van elke bh, en moet goed rond de ribbenkast aansluiten en vlak onder de borsten zitten", vertelt ze. "De band moet stevig aanvoelen, maar geen ongemak veroorzaken. Het is wel de bedoeling dat je kunt blijven ademen!"
De pasvorm is goed als er gemakkelijk twee vingers tussen je lichaam en de band passen. Hier zijn nog wat extra tips:
- De bh is waarschijnlijk te groot als de borstband omhoog kruipt en als het materiaal bij de borsten geen ondersteuning biedt wanneer je je armen optilt.
- De bh is waarschijnlijk te klein als de borstband zo strak zit dat je niet makkelijk vrij kunt bewegen of diep kunt ademhalen.
3. Beweeg zoals je van plan bent te bewegen als je de bh draagt
Een sport-bh kan je helpen om je zelfverzekerder te voelen bij de activiteiten of sport die je beoefent. Dat kun je volgens Sweeney het beste testen door precies die bewegingen te maken die je van plan bent te gaan doen als je de bh draagt, of dat nu je favoriete yogaflow is, of een diepe squat. "Ga bij jezelf na wat jou het meeste comfort op zal leveren bij het bewegen", zegt Sweeney.
"Het idee van één-stijl-voor-iedereen geldt niet voor sport-bh's", voegt ze eraan toe. Stel je twee mensen voor die allebei aan yoga doen en ook dezelfde borstband- en cupmaat hebben. De een heeft misschien liever een bh met een soepele omsluiting waarin beide borsten natuurlijk kunnen bewegen, terwijl de ander de voorkeur geeft aan een nauwsluitende bh met een hoge halslijn, die niet snel verschuift in voorovergebogen poses.
De ene optie is niet per se beter dan de andere. Hoe een sport-bh aanvoelt, qua pasvorm en beweging, is voor iedereen een individuele afweging.
De beste bh-maat vinden: aanvullende factoren om rekening mee te houden
Volgens Sweeney kun je aan de schouderbandjes en de borstband het beste merken of je bh goed past, maar er zijn nog een paar andere factoren die kunnen wijzen op een verkeerde maat.
Vaak zie je hieraan dat een bh te klein is:
- De hals- en/of oksellijn is zo krap dat je borsten aan de voorkant of zijkanten uit de bh puilen.
- De bh zit te laag rond de hals en/of de oksel.
- Het cupgedeelte van de bh is te kort, waardoor de borstband soms omhoog kruipt en over de onderkant van de borst zit in plaats van eronder.
Vaak zie je hieraan dat een bh te groot is:
- Aan de voorkant zijn overal plooien van overtollig materiaal te zien.
- De hals- en/of oksellijn zit te hoog, waardoor er schuurplekken bij de hals of oksel kunnen ontstaan.
- De bh biedt geen compressie of ondersteuning, of geeft de borsten te veel bewegingsruimte.
Ontdek de beste Nike sport-bh voor jou
Dit zijn de vier belangrijkste typen sport-bh's van Nike. Ontdek hoe elk design is ontwikkeld voor een bepaald gevoel op je lichaam:
1. Nike Alate: voelt als een tweede huid
Deze bh is zo gemaakt dat hij als een tweede huid aanvoelt. De bh is van zacht materiaal dat nergens hindert en het design zorgt voor onbelemmerde, natuurlijke bewegingsruimte voor de borsten. Je kunt kiezen voor verschillende graden van bedekking, zoals de Alate Minimalist met superdunne bandjes en een laag profiel, of de Alate Curve met een hogere halslijn en een bredere borstband.
2. Nike Swoosh: voor goed omsluitende ondersteuning die niet afleidt
Ben jij het type atleet van de sport-bh zonder franjes, met aansluitende pasvorm, weinig bewegingsruimte voor de borsten en een goede ondersteuning bij allerlei activiteiten? Dan is de Nike Swoosh sport-bh echt iets voor jou. Er zijn verschillende halslijnen, en er is een padded en een non-padded versie. Maar wat je ook kiest, deze bh garandeert minimale afleiding bij al je favoriete activiteiten.
3. Nike Indy: voor vrij bewegen en expressie
De Nike Indy sport-bh heeft gevarieerde halslijnen (V-hals, U-hals en lang) en opvallende kleuren en designs. Deze bh is bij uitstek speels en expressief. Deze bh is gemaakt om jouw vormen te koesteren en te accentueren, met verstelbare bandjes en verwijderbare cups.
Net als de Alate geeft deze bh meer vrije bewegingsruimte aan de borsten, maar de Indy is geschikt voor alle vormen van beweging. Door de verstelbare bandjes en verwijderbare cups kun je de bh naar wens verder aanpassen.
4. Nike Alpha: voor een persoonlijke pasvorm met complete ondersteuning
Net als de Nike Swoosh sport-bh, is de Nike Alpha bedoeld om het meebewegen van de borsten te beperken en extra ondersteuning te bieden. De bh heeft extra brede bandjes, die verstelbaar zijn, zodat je de bh helemaal aan je lichaam aan kan passen. Je vindt ook stijlen met een rits aan de voorkant voor extra gemak.
Tekst: Julia Sullivan, door A.C.E. gecertificeerde personal trainer