Dit zijn de 6 beste manieren om te herstellen na het hardlopen

Sporten en activiteiten

Voorkom blessures als gevolg van overbelasting en verrekkingen door aandacht te besteden aan je herstel na het hardlopen.

Laatste update: 20 mei 2022
Leestijd: 7 min.
Volg deze zes hersteltips na het hardlopen

Hardloopprestaties verbeteren als je consequent traint. Maar om consequent te hardlopen moet je effectief herstellen tussen de sessies door, of je nu traint voor een marathon of net begint met hardlopen. Anders loop je het risico op overtraining en blessures die gepaard gaan met overbelasting.

Gebruik deze hersteltips na elke run om blessures te voorkomen en optimaal te blijven presteren, zodat je de resultaten behaalt die je verdient.

Waarom is herstellen na je run zo belangrijk?

Veel hardlopers denken dat het beter is om zo vaak mogelijk te hardlopen. Regelmatig hardlopen is essentieel om succes te behalen. Maar als je beter wilt presteren en zonder blessures de finish wilt bereiken, moet je tijd inplannen om te herstellen.

Volgens een onderzoek uit 2009, gepubliceerd in Sports Health, raakt elk jaar zo'n 70 procent van de hardlopers geblesseerd als gevolg van overbelasting. Deze blessures, zoals het tractus iliotibialis frictiesyndroom, achillespeesontsteking, shin splints en fasciitis plantaris, worden veroorzaakt door herhaaldelijke belasting. Deze blessures zijn te voorkomen, maar ontstaan wanneer je te veel traint zonder je lichaam de kans te geven te herstellen.

Hardlopen is een high-impact sport die veel vraagt van je lichaam. Je spieren werken hard om je in beweging te houden en absorberen de impact van je lichaam op de grond bij elke stap. Duurlopen en marathons kunnen bijzonder belastend zijn voor het lichaam, simpelweg omdat je lichaam zich harder en langer moet inspannen.

Hardlopen veroorzaakt spierschade en overbelasting. Spierschade, in combinatie met uitputting van je glycogeenvoorraad, leidt tot ontstekingen. Uit een studie die in 2016 in het tijdschrift Sports Medicine Open werd gepubliceerd, bleek dat marathonlopers meer ontstekingen vertoonden na een marathon. Er werd zelfs een verband ontdekt met de afgelegde afstanden. Met andere woorden: hoe meer kilometers er werden gelopen, hoe meer ontstekingen.

Spierschade en ontstekingen lijken misschien zorgwekkend, maar het is een normale fysiologische reactie op zware inspanning. Het zorgt ervoor dat je lichaam na je run herstelt, ervan uitgaande dat je de hersteltijd krijgt die je nodig hebt.

Bewezen manieren om te herstellen na het hardlopen

  1. 1.Voldoende drinken en elektrolyten aanvullen

    Tijdens het trainen stijgt je lichaamstemperatuur. Je gaat zweten, waardoor je vocht en mineralen verliest. Uit een onderzoek in het Journal of Athletic Training bleek dat basketbalspelers zo'n 4,5 liter zweet verliezen tijdens een wedstrijd van 40 minuten. De gemiddelde speeltijd was slechts 21 minuten. Basketbal is een sport met een hoge intensiteit, maar de onderzoeksresultaten verschaffen een goed inzicht in vochtverlies tijdens het trainen.

    Een onderzoek dat in 2019 werd uitgevoerd onder marathonlopers wees op een aanzienlijke afname van vocht en natrium. Het gemiddelde zoutverlies bedroeg 2,3 gram, maar sommige lopers verloren maar liefst zeven gram tijdens de wedstrijd. Het gemiddelde vochtverlies was 2,5 liter.

    Hoe je ook traint, het is essentieel om voldoende te drinken en je elektrolyten aan te vullen. We hydrateren vaak door water te drinken, maar vergeten de verloren elektrolyten aan te vullen. Je kunt bijvoorbeeld een sportdrank met elektrolyten of kokoswater drinken, of simpelweg een theelepel zeezout en een beetje citroensap aan je water toevoegen na een work-out.

    Door gehydrateerd te blijven, kunnen hardlopers hun herstel versnellen. Het helpt je lichaam essentiële voedingsstoffen te verteren, spieren te herstellen en vocht en mineralen aan te vullen die tijdens het hardlopen verloren zijn gegaan.

  2. 2.Eet meer koolhydraten

    Glycogeen bestaat uit opgeslagen koolhydraten die worden afgebroken en gebruikt als belangrijkste energiebron tijdens het hardlopen. Een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in Nutrition Reviews, toonde aan dat de glycogeenvoorraden na 45 minuten sporten uitgeput beginnen te raken. Hoe langer je loopt, hoe meer glycogeen er wordt verbruikt.

    In een onderzoek uit 2010 in PLoS Computational Biology werd zelfs ontdekt dat de uitputting van glycogeen bij ruim twee vijfde van de marathonlopers de belangrijkste factor is die de prestaties kan beperken. Het heeft niet alleen invloed op de prestaties van de hardloper tijdens de run, maar ook op het herstel na de marathon.

    Door na het hardlopen een koolhydraatrijke maaltijd te eten, vul je je glycogeenvoorraad weer aan. Als je na het hardlopen koolhydraten eet, stijgen je bloedsuikerspiegel en insulinewaarden. Dit optimaliseert de aanmaak van glycogeen, wat het spierherstel bevordert.

  3. 3.Foamrollen

    Je spieren en weefsels zijn bedekt met een dun laagje, de fascia. Na een lange loop wordt je fascia gespannen en stijf. Dit beïnvloedt de bewegingsvrijheid van je gewrichten en verergert de symptomen van verlate spierpijn.

    Het is bewezen dat foamrollen na het hardlopen het herstel versnelt, omdat het myofasciale weefsel wordt losgemaakt. Het losmaken van het myofasciale weefsel bestaat uit het gladmaken en ontspannen van je fascia. Uit een onderzoek dat verscheen in het International Journal of Sports Physical Therapy blijkt dat foamrollen helpt om de bewegingsvrijheid van gewrichten te verhogen, de trainingsprestaties te verbeteren en het herstel te versnellen.

    Pak een foamroller en gebruik deze vijf tot tien minuten, zowel voor als na het hardlopen, om gespannen spieren los te maken voor je work-out. Je kunt je hierbij het beste richten op het onderlichaam. Ga erop zitten om elk been te rollen en besteed extra aandacht aan de bilspieren, dijspieren en de kuiten.

  4. 4.Rekken en strekken

    Het is voor alle hardlopers goed om na afloop van elke run wat tijd te nemen voor een cooling-down en stretchoefeningen. Een cooling-down kan bijvoorbeeld een wandeling zijn of laag-intensieve oefeningen van vijf minuten, zodat je hartslag langzaam weer lager wordt. Stretchen helpt tegen blessures op twee belangrijke manieren:

    1. Stretchen kan je bewegingsvrijheid vergroten.
    2. Stretchen kan je bloedsomloop verbeteren.

    Onderzoeken tonen aan dat gespannen spieren met beperkte bewegingsvrijheid ervoor zorgen dat je minder efficiënt loopt en meer kans hebt op blessures. Je bloedsomloop verbeteren met stretchoefeningen kan het herstel bevorderen doordat melkzuur uit de spieren wordt gefilterd. Een opeenhoping van melkzuur, een metabolisch bijproduct, gaat gepaard met spierpijn, zwellingen en een brandend gevoel.

    Mis de 8 warming-upoefeningen ter voorbereiding van je work-out niet!

  5. 5.Zorg dat je meer en beter slaapt

    Zonder een goede nachtrust kan je lichaam niet voldoende herstellen. Het grootste deel van het spierherstel vindt plaats tijdens de slaap, dus zonder slaap kun je niet optimaal presteren als hardloper.

    Een studie die in 2011 in Medical Hypotheses verscheen, onderzocht de hormonale veranderingen die optreden als gevolg van slaaptekort. Onderzoekers ontdekten dat een gebrek aan slaap een toename in cortisol (een stresshormoon) veroorzaakt en een vermindering van testosteron en insuline-achtige groeifactor (IGF-1), twee anabole hormonen die essentieel zijn voor herstel. Deze combinatie belemmert het herstel aanzienlijk.

    In een onderzoek dat werd uitgevoerd onder atleten met slaaptekort, ontdekten onderzoekers dat hun gemiddelde en totale sprinttijden drastisch afnamen. Uit een andere studie bleek dat slaaptekort de reactietijd vertraagde, evenals de nauwkeurigheid en het uithoudingsvermogen. Of je nu sprint of een marathon loopt, je prestaties en herstel worden beïnvloed door hoeveel — en hoe goed — je slaapt. De National Sleep Foundation raadt aan om zeven tot negen uur per nacht te slapen.

  6. 6.Eet een eiwitrijke maaltijd

    Voeg naast koolhydraten ook wat eiwitten toe. Eiwitten bevatten aminozuren om de afbraak van spiereiwitten te voorkomen en de synthese op gang te brengen.

    Eiwitbronnen kunnen volwaardig of onvolwaardig zijn, afhankelijk van het aantal essentiële aminozuren dat ze bevatten. Kies voor volwaardige eiwitbronnen, die alle negen essentiële aminozuren bevatten. Bijvoorbeeld:

    • Vis
    • Gevogelte
    • Eieren
    • Rundvlees
    • Zuivel
    • Tofu
    • Edamame
    • Tempeh
Volg deze zes hersteltips na het hardlopen

Voedingstips om meer uit je training te halen

Krijg meer gratis voedingstips en begeleiding van experts om fysiek en mentaal sterker te worden.

Voor het eerst gepubliceerd: 6 januari 2022

Gerelateerde verhalen

Hoe je langer kunt hardlopen zonder moe te worden

Sporten & activiteiten

Zo kun je langer hardlopen zonder moe te worden

De beste waterdichte hardloopschoenen van Nike

Koopgids

Waterdichte Nike hardloopschoenen voor natte omstandigheden

De vijf beste vetertechnieken voor hardloopschoenen

Stijltips

5 vetertechnieken voor een betere run

Hoe je hitte-uitputting herkent, en wat je er volgens artsen aan kunt doen

Sporten & activiteiten

Zo herken je hittestress en dit kun je eraan doen, volgens artsen

De zeven beste stretches voor beenvliesontsteking

Sporten & activiteiten

De zeven beste stretches voor shin splints (beenvliesontsteking)