Hou een kleurendagboek bij – voor een andere kijk op de wereld

Innovatie

Maak je hoofd leeg, ga op in je omgeving en ontwikkel je creativiteit met deze eenvoudige dagelijkse bezigheid. Vier Nike designers vertellen hoe zij het aanpakken.

Laatste update: 3 januari 2022
Leestijd: 7 min.

In de serie 'Hands On' leer je praktische technieken van experts op het gebied van innovatie.

"Kleuren spreken een bijzondere taal", aldus Jaana Beidler. "Een taal zonder woorden, die we diep van binnen intuïtief aanvoelen. Er zit veel emotie in."

Jaana, senior director kleurdesign bij Nike, spreekt als geen ander de taal van kleuren. Met haar team wilde ze die taal tijdens de pandemie blijven spreken, ook toen iedereen thuis moest gaan werken. Jaana had gehoord dat er mensen zijn die een dagboek bijhouden om door moeilijke periodes heen te komen, en dat wilde zij ook proberen. Maar dan wel op een heel eigen manier.

"Ik heb vaak moeite om de juiste woorden te vinden", zegt Jaana. "Ik denk in kleuren. Dus in plaats van een geschreven dagboek bij te houden, bedacht ik me dat het voor ons meer impact zou hebben om te kiezen voor een kleurendagboek." Jaana vroeg haar teamleden om opvallende visuele details uit hun dagelijks leven vast te leggen. Ze begonnen om zich heen te kijken in hun eigen huis en omgeving, en ontdekten subtiele schoonheid in kleine alledaagse dingen. Zo zagen ze opvallende verkeersborden midden in de natuur, een felroze bloem die langzaam vergaat, de opvallende kleuren van lege, verlaten tennisbanen of voetbalvelden – en nog veel meer.

Bekijk de video hierboven om te zien hoe Jaana en andere Nike designers hun kleurendagboek maken, en hoe die creatieve bezigheid ze mentaal en emotioneel steunt. Hieronder vind je een stapsgewijze instructie, voorbeelden van de groep, en een template waarmee je je eigen kleurendagboek kunt beginnen.

Hands On: een kleurendagboek bijhouden

Je eigen kleurendagboek, stap voor stap

Stap 1: observeren

Kijk eerst eens bewust en onbevangen om je heen. "Kijken naar de vormen, texturen en kleuren en de interactie daartussen... is bijna een meditatieve ervaring", aldus Nicola Trigg, senior designdirector bij Nike en een van de samenstellers van het kleurendagboek.

Dus ga lekker wandelen, neem de tijd en laat je vooral niet opjagen door het idee dat je iets interessants moet vinden. Het gaat erom dat je ruimte in je hoofd maakt, details opmerkt en je omgeving en gevoelens op je in laat werken. "Soms zie je ineens dat kleine blaadje op de grond, of de enorme wolken boven je, of merk je dat iedereen van die gekke brievenbussen heeft", mijmert Nicola.

Stap 2: vastleggen

Vervolgens leg je vast wat je ziet. "We maken superveel foto's. Het is niet verkeerd om hiervoor de camera van je telefoon te gebruiken, maar probeer het eens op de analoge manier", zegt Jaana. "Je kunt ook iets meenemen wat je onderweg vindt en dat in je dagboek bewaren om het goed te kunnen bekijken. Maak het echt en tastbaar."

Chiyo Takahashi, eveneens senior director design bij Nike, heeft nog meer ideeën. Neem bijvoorbeeld een schetsboek, teken wat je ziet en kleur het in. "Volgens mij kun je het nooit verkeerd doen", zegt ze.

Tijdens het filmen van de video maakten Jaana, Chiyo, Courtney en Nicola deel uit van Nike’s Color Design team, dat verantwoordelijk is voor het observeren van de wereld om ons heen en het vertalen van sociale trends in nieuwe kleurenpaletten voor Nike schoenen, kleding en gear. En ook al werken sommigen op dit moment ergens anders bij Nike, de passie voor kleuren zullen ze hun leven lang houden.

Stap 3: samenstellen

Op basis van je afbeeldingen of voorwerpen kun je zelf afzonderlijke kleuren selecteren en zo je eigen palet samenstellen. Dat kan met traditionele middelen als verf, potlood of stift, maar ook digitaal met een app waarmee je kleuren kunt selecteren.

Waar je ogen - en de cursor - je naartoe leiden, is een magisch proces, aldus Chiyo. "Waar je ook klikt, de kleuren zijn zo verschillend, dus ga op je gevoel af, gebruik je intuïtie om te bepalen welke kleur past bij wat je ziet. Je bent echt je eigen kleurenredacteur."

"Ik heb het gevoel dat ik mijn eigen ideeën continu analyseer en er kritisch naar kijk", aldus Jaana. "In de loop der jaren heb ik gemerkt dat ik door bepaalde dingen word aangetrokken. Maar ik probeer uit mijn comfortzone te stappen en ook kleuren te kiezen waar ik anders niet zo gauw terecht zou komen."

Geef je kleuren een naam gebaseerd op je eigen ervaringen en gedachten. Volgens Courtney Dailey, VP product design bij Nike, is dat echt heel leuk om te doen. En een beetje provoceren mag. Zo heeft de groep bijvoorbeeld namen bedacht als Closed Down Brown, Rotting Rainbow Chart en Plastic Flamingo Pink.

Stap 4: reflecteren

Ten slotte, laat je gedachten de vrije loop. Waar doen de kleuren je aan denken? Wat voel je erbij? Waar dacht je op dat moment aan? Jaana en haar teamleden hebben ontdekt dat deze stap kan leiden tot groei en concentratie.

"Ik denk dat deze stap leidt tot een nieuwe manier van introspectie", zegt Chiyo, die zelf onder de indruk was van de sobere beige kleur van de lege schappen in de supermarkten aan het begin van de pandemie. "Het kleurendagboek helpt me om mijn gevoelens te verwerken op dit moment. Zo beleef je de wereld bewuster, word je nieuwsgierig en stel je jezelf meer open."

Laat je inspireren door de dagboekteksten hieronder...

1/3
Hands On: een kleurendagboek bijhouden

Naam voor het kleurgevoel: ALL BOARDED UP NEUTRALS
Datum: zaterdag 18 juli 2020
Gedachten en observaties: "Veel winkels in de binnenstad van Portland zijn dichtgetimmerd. Het voelt vreemd en droevig om in deze verlaten straten te lopen. Wie heeft die kleurblokken op de houten platen geverfd? Het kleurenpalet is vaal en saai, net als de tijd die we nu doormaken. Maar hoe langer ik kijk, hoe meer schoonheid en hoop ik ontdek." [Tekst en fotografie: Jaana. Lay-out: dagboekteam Nike.]

2/3
Hands On: een kleurendagboek bijhouden

Naam voor het kleurgevoel: CELEBRATION OF BEAUTIFUL DECAY
Datum: zondag 12 april 2020
Gedachten en observaties: "Ik vind het mooi hoe bloemblaadjes verkleuren als ze verwelken. Ik begon na te denken over het concept schoonheid en dat bracht me bij een van mijn favoriete uitspraken van Johann Wolfgang von Goethe: 'Schoonheid is een manifestatie van geheime natuurwetten, die anders voor altijd voor ons verborgen zouden zijn gebleven.' Wanneer is iets mooi? Je vindt schoonheid in alle fases, in alle tijden, in alle dingen – als je maar goed kijkt." [Tekst en fotografie: Nicola. Lay-out: dagboekteam Nike.]

3/3
Hands On: een kleurendagboek bijhouden

Naam voor het kleurgevoel: OBJECTS IN THE WOODS / INDUSTRIAL BRIGHTS AGAINST NATURAL BACKDROP / PRAGMATIC UTILITY COLORS
Datum: donderdag 26 maart 2020
Gedachten en observaties: "Omdat de nationale parken gesloten waren, maakten we een lange wandeling ergens buiten om onze benen te strekken en een frisse neus te halen. Tijdens de wandeling fotografeerde ik markeringen, borden en elektriciteitskastjes die we her en der tegenkwamen. Het contrast tussen deze industriële objecten en de natuurlijke omgeving intrigeerde me. Deze kleuren waren puur functioneel, non-design, geboren uit noodzaak." [Tekst en fotografie: Chiyo. Lay-out: dagboekteam Nike.]

... en maak dan zelf je eigen kleurendagboek

Belangrijkste tip van het team: maak het echt je eigen dagboek. Wat je ook opvalt, hoe je het ook wilt vastleggen, welke gedachten en gevoelens er ook bij je opkomen: jij bent degene die het maakt.

Door een kleurendagboek bij te houden prikkel je je creatieve geest en je waarnemingsvermogen. Voor Courtney is het belangrijk dat het maken van een kleurendagboek vrijblijvend is en geen deadlines kent. "Het is creatief zijn om de creativiteit zelf", zegt ze.

Je vindt hier een template om je op weg te helpen met je eigen dagboek. Maar je kunt het natuurlijk ook helemaal op je eigen manier doen. Het is altijd goed.

(Opmerking: de pdf is alleen beschikbaar in het Engels.)

Film: Azsa West
Tekst: Brinkley Fox

Gerapporteerd: november 2020

Voor het eerst gepubliceerd: 28 december 2021