De geschiedenis van de Air Max 90
Department of Nike Archives
Details uit de archieven.
"De schoen die er snel uitzag", was wat mensen zeiden die de Air Max 90 voor het eerst zagen. Designer Tinker Hatfield liet zich inspireren door de Air Max uit 1987 en de Air Max Light uit 1989 en bracht een schoen tot leven die wordt beschouwd als even iconisch als de eerste. Deze schoen, die in 1990 op de markt kwam, werd na de Air Max 1 het tweede paradepaardje uit de Air Max geschiedenis.
De Air Max 90 werd aanvankelijk de Air Max III genoemd. Dat veranderde in het jaar 2000, toen de schoen opnieuw werd uitgebracht (en werd vernoemd naar het lanceringsjaar). De helderrode kleur van de oorspronkelijke schoen zou later bekend komen te staan als 'Infrared'. De kleur is vandaag de dag nog steeds onlosmakelijk verbonden met de Air Max 90.
In 2007 gaf skateshop HUF zijn eigen draai aan de 90 met de zogeheten 'Hufquake'. Het bovenwerk van de schoen heeft een 'gebarsten aarde' print.
In 2015 kwam er ook een veterloze versie uit in samenwerking met het Japanse modehuis sacai.
In 2017 bewees de visionaire creative director Virgil Abloh van Off-White dat de AM90 een canvas is met oneindig veel mogelijkheden voor designinnovatie en sloeg hij met de Air Max 90 een compleet nieuwe richting in. Als onderdeel van 'The Ten' (een collectie van tien verschillende sneakerdesigns van Nike en Jordan) werd Abloh geïnspireerd om de schoenen een gereconstrueerde uitstraling te geven en de gedachte achter het meesterwerk bloot te leggen. Hij noemde dit 'Revealing' (onthullend). Het baanbrekende design legde de 'ingewanden' van de schoen bloot en toonde de prachtige constructie. In combinatie met een ironische plaatsing van tekst als 'shoelaces' (veters) draagt het bij aan de iconische DIY-feel.
Met tientallen andere iconische samenwerkingen en uitvoeringen duurt de legende van de Air Max 90 voort, lang nadat andere schoenen zijn vergeten. Het is niet te voorspellen wat voor ontwerphoogstandjes we hierna nog met de AM90 gaan meemaken.