Elk kind hoort erbij
Coachen om kinderen het gevoel te geven dat ze erbij horen
Ieder kind verdient het om erbij te horen, of dat nu thuis, op school of bij vrienden is. Hetzelfde geldt voor spel, beweging en sport.
Emotionele veiligheid (of psychologische veiligheid) is een essentieel onderdeel van het gevoel erbij te horen. Emotionele veiligheid in een team betekent dat alle kids het zelfvertrouwen hebben om helemaal zichzelf te zijn en hun gedachten en gevoelens kunnen delen zonder bang te zijn voor de gevolgen. Ze hebben het gevoel dat ze worden geaccepteerd en aangemoedigd om wie ze zijn. En de coach heeft een voorspelbare omgeving gecreëerd waarin kids weten waar ze aan toe zijn. De relatie die je met elk kind ontwikkelt, is je beste tool om te zorgen voor emotionele veiligheid.
Kids voelen zich veilig en gesteund wanneer de relatie met jou de volgende vier kenmerken heeft:
- Vertrouwen
Een ondersteunende teamcultuur creëren en een band opbouwen met ieder kind - Stabiliteit
Altijd consistent en duidelijk zijn - Onafhankelijkheid
Ieder kind een gevoel van controle en zelfvertrouwen geven - Bevestiging
Ieder kind uitnodigen om bij te dragen en zijn of haar betrokkenheid waarderen
Het draait om relaties
Een goede band met een coach kan veel voor kinderen betekenen. Door de vrijheid om te spelen, te bewegen en zichzelf te uiten en successen te behalen, leren ze uiteindelijk om op een positieve manier met feedback om te gaan, en daar hebben ze de rest van hun leven profijt van. Bij het opbouwen van een sterke band gaat het niet om wedstrijden winnen of om kennis over sport. Het gaat allemaal om de grote en kleine, gelukkige en verdrietige momenten in het leven van een kind. Wees geïnteresseerd, verbonden en zorgzaam.
"Een goede relatie is er een waarbij het kind centraal staat: zijn of haar ervaring, context en groei."
Diana Cutaia
Oprichter, Coaching Peace
"Het beste wat er kan gebeuren [voor transatleten] is dat een coach op de transpersoon afstapt en met hem of haar praat, en ziet dat het niet alleen om het trans-zijn gaat. Ze hebben allerlei verschillende interesses. Er zijn transkinderen die heel veel weten over het onderwerp dinosaurussen! Je leert complete mensen te zien, met interesses, en plannen en dromen voor de toekomst. Dit zorgt voor empathie. Je kunt het idee 'ik heb een vooringenomen beeld van een transpersoon, en dat is doorgaans niet iemand die aan sport doet' achter je laten. Als je deze gesprekken kunt voeren, realiseer je je dat het gewoon personen zijn die capaciteiten met jou en het team kunnen delen."
Luis Tirado Morales
Medeoprichter, Asociación por las Infancias Transgénero
Elk kind is anders
Als je elk kind leert verwelkomen en ondersteunen, is dat een dankbare, levenslange ervaring. Een goede coach begrijpt dat elk kind uit een unieke situatie komt en unieke dingen heeft meegemaakt, en dat elk kind wil genieten van spel, beweging en sport. Als je, wanneer je aan je coachschap begint, deze mindset hebt, kun je ervoor zorgen dat deze belangrijke relaties tot stand komen en elk kind dat je ontmoet het gevoel geven dat hij of zij erbij hoort. De totale impact? Een cultuur waar iedereen erbij hoort, en waar alle kids een plek vinden waar ze kunnen opbloeien.
Leer hoe je de meisjes in je community vooruit kunt helpen.