Eettips om je zichtbaar goed te voelen

Coaching
Laatste update: 10 augustus 2021
Leestijd: 7 min.

Door Nike Training

Eettips om je zichtbaar goed te voelen

Probeer dit supersimpele systeem dat 100% is afgestemd op wat en hoe je graag eet.

Als we het hebben over gezond eten, denken we vaak aan diëten met allerlei regels. Je kent ze wel: 'Eet nooit x' of 'Eet alleen y'. Vaak richten deze diëten zich op macronutriënten (vetten en eiwitten versus koolhydraten) of een bepaald soort voedsel (meer groenten, minder granen).

Deze strenge voorgeschreven diëten zijn niet per definitie slecht. Maar ze richten zich op de massa, niet op het individu, zegt Brian St. Pierre. Hij is coach bij Precision Nutrition, een bedrijf dat wellnessprogramma's ontwerpt voor zowel topsporters als recreatieve sporters. "Diëten waar veel regels aan te pas komen, werken voor sommige mensen, maar niet voor iedereen", aldus St. Pierre. Hij en de experts van Precision Nutrition pleiten voor een andere, persoonlijke aanpak: het zogenaamde rood-geel-groene systeem.

Rood staat voor 'wacht, even nadenken'. Misschien is het 'rode' product dat je wil eten wel heel machtig of kun je je er mentaal of fysiek slecht door gaan voelen. 'Geel' voedsel bestaat uit producten die je alleen in bepaalde situaties eet: je geniet er af en toe van tijdens een avond uit of tijdens de feestdagen. 'Groene' voeding kun je altijd en overal nemen omdat je je er altijd fysiek en mentaal beter door gaat voelen.

"De kleuraanduidingen zijn voor iedereen verschillend", aldus Krista Scott-Dixon, directrice van het Precision Nutrition-lesprogramma en voedingsvoorlichtster met 20 jaar ervaring. "Ik heb bijvoorbeeld al zes maanden ijs in mijn diepvriezer liggen. Ik taal er niet naar. Maar iemand anders zou zich misschien niet kunnen inhouden. Alleen al ijs in huis hebben betekent dat het binnen vijf minuten op is — met een schuldgevoel als nasmaak. Dan wordt ijs dus 'rood'."

"Het doel is meer groen eten en minder geel en rood."

Nike Training

Om je eigen producten onder te verdelen in rood, geel en groen, denk je eerst na over wat je het vaakst eet — vaste prik voor ontbijt, lunch en avondeten en je eerste keuze voor eten onderweg of tussendoor — en welke kleuren je eraan kunt verbinden. Het doel is eenvoudig: eet meer van wat je een goed gevoel geeft, minder van wat voor jou slecht voelt. Er is geen perfecte of voorgeschreven hoeveelheid rood, groen of geel. Het doel is meer groen eten en minder geel en rood.

Eettips om je zichtbaar goed te voelen

Maak je geen zorgen: als je van koekjes en frietjes houdt, maar je weet dat ze voor jou knalrood zijn, verwacht niemand dat je ze helemaal niet meer zult eten. "We zien dat er alleen bij mensen die betaald worden voor hoe ze eruit zien of presteren, geen sprake is van rood voedsel", zegt St. Pierre. "De rest van ons kan zichzelf best wel eens verwennen en toch gezond, fit en sterk zijn."

St. Pierre en Scott-Dixon hebben de rood-geel-groene methode gebruikt bij honderden Precision Nutrition-klanten en concludeerden dat het meerdere positieve effecten heeft. Ten eerste krijg je zelf de controle. Jij beslist welke voedingsmiddelen in welke categorie vallen, zonder dat iemand zegt dat je één ding niet kunt eten of dat je iets anders moet eten om gezond te zijn. "Dit maakt zelfonderzoek mogelijk — wat zijn je persoonlijke voedingsbehoeften en wat werkt het beste voor jou?", zegt St. Pierre. Hoewel we het misschien onbewust wel weten, nemen we zelden even de tijd om erachter te komen door welke voedingsmiddelen we ons het beste voelen. "Dit haalt voeding uit de sfeer van abstracte magische formules over superfoods en zorgt ervoor dat het gebaseerd is het op het echte leven: jouw leven", zegt Scott-Dixon.

Wat veel mensen niet beseffen, is dat veel voedingsvoorschriften op gemiddelden zijn gebaseerd: de gemiddelde reacties van de gemiddelde mens. We weten bijvoorbeeld dat volkoren producten goed voor ons kunnen zijn, maar iemand met een glutenallergie wordt er ziek van. Als je zelf intoleranties of allergieën hebt, bijvoorbeeld voor granen, bepaalde groenten of noten en zaden, en je ziet ze op een 'gezonde' eetlijst staan, kan dit je volgens St. Pierre behoorlijk ontmoedigen.

"Tijdens je proces verander je, doe je meer kennis op en word je gezonder. Daarmee kunnen je categorieën ook veranderen."

Nike Training

Tijdens je proces verander je, doe je meer kennis op en word je gezonder. Daarmee kunnen je categorieën ook veranderen. Ook hierbij werkt het kleurenconcept goed: je blijft flexibel en kunt blijven aanpassen. Dat is iets wat bij algemene richtlijnen niet kan, aldus St. Pierre.

De rode draad, zegt hij, is bedachtzaamheid. Welke kleur een product ook is, las even een pauze in en vraag jezelf: "Waarom eet ik dit?". Het gebruik van deze ondervragingsmethode zal je helpen in situaties waar er alleen maar rood voedsel is. Je kunt nog steeds genieten van dat voedsel, zegt hij. De sleutel is om tegen jezelf te zeggen: "Ik ga de bewuste keuze maken om wat frietjes en koekjes te eten, maar ik ga het langzaam doen, ervan genieten en stoppen als ik vol zit."

Hiermee zie je hoe effectief het kleurensysteem is. Er zijn geen verboden producten en je sluit geen hele voedselgroepen uit — en restricties zijn volgens zowel St. Pierre en Scott-Dixon juist een garantie dat je die producten niet meer kunt weerstaan. Nu heb je echter zelf de touwtjes in handen en elke slimme keuze brengt je dichter bij een gezonde levensstijl.

Maak er een gewoonte van: maak er een gewoonte van om eten uit de groene categorie te nemen door dit te koppelen aan een gewoonte die je al hebt, zoals een tussendoortje nemen. Bedenk, als je een snack pakt: "Welke kleur is dat voor mij?" Geef jezelf vooral een compliment als je eraan denkt die vraag te stellen. Zo hou je het makkelijker vol.

Eettips om je zichtbaar goed te voelen

Word member van Nike Training Club

Laat onze topexperts en -trainers je helpen actief en gezond te blijven.

Eettips om je zichtbaar goed te voelen

Word member van Nike Training Club

Laat onze topexperts en -trainers je helpen actief en gezond te blijven.

Voor het eerst gepubliceerd: 24 april 2020