Crosstrainer, loopband of buiten hardlopen: wat is de beste work-out?

Sporten & activiteiten

De crosstrainer en loopband zijn twee populaire cardio-apparaten, maar is de ene beter dan de andere? En is het niet beter om buiten te trainen? Laten we de voor- en nadelen op een rijtje zetten.

Laatste update: 21 december 2024
Leestijd: 7 min.
Crosstrainer vs. loopband vs. buiten hardlopen: wat is beter?

Je vraagt je misschien af welk type cardio het best bij je past en wat nu precies het verschil is tussen een work-out op een crosstrainer en een loopband. Als je voor hardlopen hebt gekozen, is de volgende vraag al gauw: ga je binnen of buiten trainen? Het is soms lastig om alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Daarom hebben wij dat al voor je gedaan.

Laten we bij het begin beginnen: wat is het verschil tussen een crosstrainer en een loopband?

Wat is het verschil tussen een crosstrainer en een loopband?

Een crosstrainer, ook wel een elliptical trainer genoemd, is een fitnesstoestel dat je thuis of in de sportschool kunt gebruiken om conditie op te bouwen. Het toestel heeft twee pedalen waar je met je voeten op kunt staan. Met elke hand pak je een van de bijbehorende handgrepen vast. Door je benen op en neer te bewegen en de handgrepen naar je toe te trekken, zet je de machine in werking en maak je een hardloopbeweging.

Een loopband is een toestel met een ronddraaiende band waar je op kunt lopen of hardlopen terwijl je op je plaats blijft. Je kunt vrij bewegen op de loopband, net zoals wanneer je buiten op straat loopt.

Wat zijn de voordelen van een crosstrainer?

De crosstrainer is een van de populairste fitnesstoestellen in de sportschool: Het toestel is eenvoudig in gebruik, effectief en veiliger voor je gewrichten dan de loopband omdat het low-impact is.

Bovendien kun je de intensiteit van je work-out op een crosstrainer aanpassen. Je kunt de weerstand opvoeren en daardoor de loopbeweging op de pedalen zwaarder maken. Hierdoor heb je meer spierkracht nodig om de loopbeweging te voltooien.

De machine is low-impact: je voeten blijven namelijk tijdens de hele work-out op de pedalen staan. Dit is niet het geval als je op een loopband rent. In dat geval komen beide voeten tegelijk van de grond en zet je ze daarna weer met kracht op de grond. Omdat de crosstrainer low-impact is, is het de ideale optie voor mensen met gewrichtspijn, oudere volwassenen, mensen die van een blessure herstellen of voor beginners die aan hun conditie willen werken.

Een crosstrainer klinkt misschien als een makkelijke smoes om niet aan de – vandaag de dag – populaire en intensieve high-impacttraining te hoeven doen. Uit onderzoek blijkt echter dat low-impactoefeningen óók heel effectief zijn voor het verminderen van lichaamsvet, het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van cardiofitness bij de deelnemers.

Verkijk je niet op de vele verschillende trainingen die je op een crosstrainer kunt doen – ook op een elliptical is een work-out met hoge intensiteit mogelijk Je kunt de weerstand opvoeren om elke beweging die je doet zwaarder te maken en zo je spieren aan het werk te zetten. Behalve het verhogen van de intensiteit, kun je ook aan intervaltraining doen. Als je met alle kracht doortrapt en deze cycli met een paar periodes van lagere intensiteit afwisselt, kun je zo je eigen low-impact HIIT-work-out maken.

Het laatste voordeel van een crosstrainer dat we hier zullen bespreken, is dat je er ook je bovenlichaam mee traint. Er zit weerstand in de handgrepen die je met je armen naar je toetrekt en weer van je wegduwt. Zo maak je er een training voor het hele lichaam van, ideaal voor een warming-up of cardiosessie.

Wat zijn de voordelen van een loopband?

De loopband heeft andere voordelen dan de crosstrainer, die het misschien wel een betere optie voor jou maken – maar dat is afhankelijk van jou, je situatie en je beoogde doelen. De loopband is veelzijdiger, omdat je er meer verschillende trainingen op kunt doen – je kunt hem zo instellen dat het voelt alsof je een helling oploopt, licht joggen of met hoge intensiteit sprinten.

Op een loopband bepalen hardlopers zelf hoe snel en intensief ze willen trainen. De loopband is daarom een ideale optie voor iedereen, of je nu een beginner of een ervaren hardloper bent.

Een loopband is en blijft echter een high-impact fitnesstoestel. Hardlopen op een harde ondergrond kan tot gewrichtspijn, blessures en scheenbeenblessures ('shin splints') leiden, zoals blijkt uit een onderzoek dat in 2007 werd gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine. Voor beginnende hardlopers, oudere hardlopers of hardlopers die van een blessure herstellen, zijn work-outs op de loopband daarom minder geschikt.

Hardlopen op een loopband kan de kracht in het onderlichaam vergroten door de beenspieren te versterken – met name de bilspieren, dijspieren en hamstrings. Wandelen en hardlopen zijn populaire manieren om je cardiofitness te verbeteren, slankere benen te krijgen en je spierkracht te vergroten.

Een onderzoek uit 2017 heeft aangetoond dat proefpersonen na een periode van 12 weken trainen op de loopband hun kracht, het uithoudingsvermogen van hun spieren, het bewegingsbereik van hun enkels en hun flexibiliteit verbeterd hadden. Het is ook aangetoond dat high-intensity interval training (HIIT) op een loopband een positief effect op je fysieke fitness en uithoudingsvermogen heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je met HIIT meer calorieën verbrandt dan met alle andere vormen van cardiotraining en er ook effectiever vet mee verbrandt.

Maar welke optie is nu beter?

Zowel de crosstrainer als de loopband zijn nuttige toestellen. Ze verbeteren beide je conditie, uithoudingsvermogen en kracht. Uit een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research, blijkt dat het aantal verbrande calorieën, de hartslag en het zuurstofverbruik vrijwel identiek zijn tijdens work-outs op een loopband en een crosstrainer.

Je keuze is dus geheel afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Kies de crosstrainer als je ouder bent of herstelt van een blessure. Kies de loopband als je fysiek fit bent en je conditie wilt verbeteren.

Hardlopen op een loopband of buiten?

Als je eenmaal besloten hebt om met hardlopen te beginnen, moet je vervolgens beslissen of je binnen of buiten gaat lopen. Welke optie is beter?

Voordelen van hardlopen op de loopband

  1. 1.Gecontroleerde omgeving

    Op de loopband ben je niet afhankelijk van het weer. Regen of zon, koud of warm weer, dag of nacht – het is allemaal niet van invloed op je work-out. Of je nu voor een marathon traint of gewoon regelmatig wilt sporten, regelmaat is essentieel. En als het slecht weer of donker is – vooral in de winter – dan komt het buiten trainen er soms gewoon niet van. In dat geval komt de loopband goed van pas.

  2. 2.Constant tempo

    Een van de beste manieren om voor een wedstrijd of marathon te trainen is jezelf aan te leren om een regelmatig tempo vast te houden. Sommige mensen vinden dat buiten lastig, omdat ze te veel worden afgeleid of omdat ze op oneffen terrein lopen. Op de loopband kun je je tempo veel makkelijker reguleren.

Voordelen van buiten hardlopen

  1. 1.Mentale gezondheidsvoordelen

    Bij een onderzoek, dat in 2019 werd gepubliceerd in het tijdschrift Mental Health & Prevention, werden work-outs binnen met work-outs buiten vergeleken. De onderzoekers zagen dat de deelnemers die buiten gesport hadden vrolijker waren en zich rustiger en emotioneel stabieler voelden dan de mensen die binnen hadden getraind. Dat is geen verrassende conclusie, vooral als je hardlopen in een lawaaiige, drukke sportschool vergelijkt met hardlopen in een mooi groen park.

  2. 2.Een meer realistische wedstrijdomgeving

    Als je je voor een wedstrijd of marathon hebt ingeschreven, loop je die wedstrijden waarschijnlijk buiten op straat. Als je voornamelijk op de loopband traint, bereid je je niet zo goed voor op alle factoren en omstandigheden die met een buitenrace gepaard gaan. Je moet bijvoorbeeld met de wind leren omgaan, je tempo leren vasthouden, je niet laten afleiden en hellingen op- en afrennen. Een ervaren hardloper weet dat het beter is om in een realistische situatie te trainen, die de omstandigheden op de dag van de wedstrijd het best weerspiegelt.

Crosstrainer vs. loopband vs. buiten hardlopen: wat is beter?

Nike Run Club

Luister naar de begeleide runs in de Nike Run Club app en loop samen met de beste coaches en atleten, zoals Eliud Kipchoge, Shalane Flanagan en Mo Farah. Met onze begeleide runs krijg je de begeleiding die je nodig hebt om te leren luisteren naar je lichaam, je trainingsschema aan te passen en om je eigen beste coach te worden.

Voor het eerst gepubliceerd: 3 januari 2022

Gerelateerde verhalen

De beste warming-up voor hardlopen, volgens experts

Sporten & activiteiten

De beste warming-up voor hardlopen, volgens experts

Volg deze zes hersteltips na het hardlopen

Sporten en activiteiten

Dit zijn de 6 beste manieren om te herstellen na het hardlopen

Vijf redenen om een roeimachine te gebruiken, volgens de experts

Sporten en activiteiten

5 door experts onderbouwde redenen om een roeimachine te gebruiken

Nike's beste hardloopschoenen voor de winter

Koopwijzer

De 4 beste Nike hardloopschoenen voor koud weer

De beste Nike hardloopjacks en -bodywarmers

Koopwijzer

De beste Nike hardloopjacks en -bodywarmers voor het hele seizoen