Drie dingen waar je op moet letten bij het kiezen van compressiesleeves voor de kuiten
Koopgids
Compressiesleeves voor de kuiten zijn het grootste geheim van de hardloper. Ze dragen bij aan een betere performance, pijnverlichting en herstel tussen trainingssessies.
Hardlopen is een sport die tot blessures kan leiden. Uit een onderzoek dat in oktober 2004 in het British Journal of Sports Medicine werd gepubliceerd, bleek dat 79 procent van de hardlopers in een periode van zes maanden geblesseerd raakte. Kuitblessures — verrekking of pijn — en scheenbeenblessures (shin splints) kwamen het meest voor.
Als je de kans op blessures wilt verkleinen, is het zaak om vóór, tijdens en na elke trainingssessie goed voor je lichaam te zorgen. Dus begin met een goede warming-up, kies goede gear en schoenen, en zorg voor volledig herstel tussen twee work-outs.
Compressiesleeves voor de kuiten kunnen ook het risico op blessures verkleinen omdat ze een extra schokbeschermingslaag bieden. Een onderzoek uit maart 2021, gepubliceerd in BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation, wijst uit dat het dragen van compressiesleeves voor de kuiten terugkerende blessures bij langeafstandslopers voorkomt en de symptomen van bestaande blessures vermindert.
Waar zijn compressiesleeves voor de kuiten voor bedoeld?
Compressiesleeves voor de kuiten zijn elastische sleeves die vanaf de enkel tot aan de knie een geleidelijk oplopende druk op je kuit uitoefenen. Dit verbetert de bloedcirculatie, helpt zwelling te voorkomen, ondersteunt de spieren en bevordert herstel.
Tijdens het sporten pompt je hart bloed naar je spieren dat rijk is aan zuurstof en voedingsstoffen. De werkende spieren nemen deze stoffen op en geven afvalstoffen zoals melkzuur aan het bloed af. Dit bloed gaat terug naar het hart en krijgt dan weer zuurstof voor een nieuwe cyclus. De geleidelijk oplopende druk van de kuitsleeves werkt tegengesteld aan de zwaartekracht en bevordert daardoor de bloedcirculatie door de aderen en de afvoer van melkzuur.
Het vinden van de juiste maat hardloopschoenen of -tights is meestal geen probleem, maar bij compressiesleeves is het soms moeilijk om te weten welke maat jou het beste past. De volgende tips helpen je om de perfecte pasvorm te vinden.
Hoe kies je een compressiesleeve voor de kuiten
1.De juiste omtrek
De afmeting van een compressiesleeve heeft niets te maken met je schoenmaat of de lengte van je benen. De beste manier om een nauwkeurige pasvorm te verzekeren is door de omtrek van je kuit te meten.
Neem een meetlint en wikkel het om het breedste gedeelte van je kuit. Dit is de omtrek van je kuit. Noteer dit getal en ga dan naar de Nike maatwijzer voor kuitsleeves om te zien welke maat je hebt — er zijn maten van small tot extra large.
2.Focus op de pasvorm
Compressiesleeves moeten strak om de huid zitten. Als ze losjes zitten, kunnen ze geen druk uitoefenen en is er dus geen compressie.
Als je ze voor het eerst aandoet, mogen ze best strak aanvoelen. Maar ze mogen niet zó strak zitten dat ze je bewegingen belemmeren. Als vuistregel geldt dat ze té strak zijn als je kuiten er pijnlijk of gevoelloos van worden.
3.Kies vochtafvoerend materiaal
Vochtafvoerende materialen zoals Nike Dri-FIT voeren zweet en vocht weg van de huid naar het oppervlak van de stof, waar het snel verdampt. Dit ventilerende materiaal houdt je comfortabel en droog tijdens je work-out.
Tip: voor extra ondersteuning kun je de sleeves ook combineren met compressiesokken, -shorts, -tights of -shirts, afhankelijk van wat je nodig hebt.