Dit moet je volgens podotherapeuten doen met een bloedblaar op je teen
Gezondheid en wellness
De grote vraag: doorprikken of niet?
In bijna elke sport krijgen je voeten heel wat te verduren. Door druk en wrijving kunnen er bloedblaren ontstaan, vooral op je tenen.
Deze kunnen er verontrustender uitzien dan gewone blaren. Ook is de verleiding om een bloedblaar door te prikken moeilijk te weerstaan. Hieronder vertellen we je waardoor bloedblaren worden veroorzaakt, hoe je een lastige bloedblaar behandelt, en geven we je deskundige tips om ze te voorkomen.
Wat is een bloedblaar?
Over het algemeen ontstaan blaren door hitte of wrijving op de huid, zegt voet- en enkelspecialist Alireza Khosroabadi, D.P.M.
"Een bloedblaar is eigenlijk een gewone blaar, alleen zijn de aders eronder beschadigd", zegt hij. "Hierdoor lekt er bloed in de blaar, waardoor deze donkerrood of paarsachtig kleurt."
Dat kan een signaal aan het lichaam geven, waardoor het immuunsysteem reageert en de plek gaat ontsteken. Hierdoor kan een bloedblaar op je teen gaan ontsteken, tintelen, jeuken of pijn gaan doen.
Dat gebeurt meestal op de bovenkant van de tenen, vooral op de kleine teen, maar je kunt ze ook op de onderkant van de grote teen en op de bal van de voet krijgen, zegt Khosroabadi. Waar ze tevoorschijn komen, is meestal afhankelijk van de structuur van je voet. Die bepaalt namelijk hoe je voet landt tijdens sporten als hardlopen of voetbal.
GERELATEERD: Zo vind je je optimale hardlooptempo, volgens hardloopcoaches
Iemand met holvoeten heeft bijvoorbeeld meer risico op blaren op de bal van de voet dan iemand met platvoeten, zegt hij. Als je tenen naar boven gebogen zijn – deze aandoening noemen we 'hamertenen' – krijg je mogelijk blaren op de bovenkant van je tenen door de wrijving tegen je schoenen tijdens het sporten.
Eeltvorming is een andere veelvoorkomende oorzaak, zegt Fausto Ramos, D.P.M., oprichter van het Ramos Foot and Ankle Center.
"Eelt is een verdikking van de huid die ontstaat door microbeschadigingen aan de huid", zegt hij. "Je lichaam probeert zichzelf te beschermen door meer huid aan te maken. Maar als de eeltlaag te dik is, kan de druk onder de huid toenemen waardoor er een bloedblaar kan ontstaan."
Zo behandel je een bloedblaar op je teen
Slecht nieuws voor mensen die graag blaren doorprikken: dit is niet het moment om je naald tevoorschijn te halen. Hoe vervelend of hinderlijk bloedblaren of andere blaren ook zijn, ze zorgen wel voor een barrière tussen de bacteriën op de huid en de diepere huidlagen. Als die wordt doorbroken, kan het risico op infectie aanzienlijk stijgen, zegt Ramos.
"Meestal zijn bloedblaren schoon en steriel aan de binnenkant", zegt hij. "Als bloedblaren worden doorgeprikt, kunnen ze gaan ontsteken. Daarom kun je ze beter schoon houden en beschermen.''
Gebruik in plaats van de naald een blarenpleister of een verbandje met donutvorm rond de blaar. Doe gaasverband over het nog onbedekte midden. De blaar zou in één tot twee weken moeten genezen. Het vocht aan de binnenkant droogt op en de blaar trekt weg.
Als de blaar vanzelf open gaat, raadt Khosroabadi aan om je handen en de blaar eerst met zeep en water te wassen en daarna jodium te gebruiken om de blaar grondig te reinigen. Bedek het gebied met verband, het liefst hydrocolloïdverband, dat verkrijgbaar is bij de meeste apotheken. Dit verband bevat een gel-achtig laagje, waardoor het niet aan het rauwe weefsel van de open blaar plakt. Hierdoor bevordert het de genezing, legt Khosroabadi uit.
Blaren voorkomen
Je voorkomt bloedblaren door naar de mogelijke oorzaken te kijken.
1.Kies voor andere schoenen.
Warme of rode plekken zijn een teken dat er te veel wrijving is tussen de huid en de schoen. Als je schoenen versleten zijn, slecht passen of niet voldoende ondersteuning bieden, ga dan eens naar een hardloopwinkel om met hulp van een specialist een paar schoenen te vinden dat beter past bij je voetstructuur en looppatroon.
2.Ga voor zweetafvoerende sokken.
Blaren kunnen het resultaat zijn van te veel zweet op de tenen, de bovenkant van de voeten en de voetholtes. Investeren in een paar sokken van hoge kwaliteit kan helpen je tenen blaarvrij te houden.
3.Overleg met je huisarts.
Volgens de Cleveland Clinic kunnen bloedverdunners het risico op bloedstolling bij hartproblemen verlagen, maar kunnen ze het risico op bloedblaren verhogen, zowel op je voeten als op de rest van je lichaam. Maar dat moet geen reden zijn om je medicijnen niet meer in te nemen. Bloedblaren zijn immers niet gevaarlijk, zegt Khosroabadi. Als je regelmatig blaren hebt en het echt hinderlijk wordt, overleg dan met je huisarts of er misschien andere oplossingen zijn, zoals andere medicatie.
4.Schakel tijdelijk over op krachttraining.
Als je doorgaat met high-impact aerobische oefeningen terwijl je een bloedblaar op je teen hebt, kan het probleem volgens Khosroabadi verergeren. Hierdoor kan de blaar open springen en een wondje worden, wat de huidlagen nog meer kan beschadigen. Als dat gebeurt, duurt de genezing langer en heb je waarschijnlijk meer pijn. Krachttraining is een geweldig alternatief, omdat je je voet dan minder beweegt. Daardoor is er minder wrijving en impact.
5.Gebruik blarenpleisters of verbandjes.
Volgens Khosroabadi zijn dat allemaal geweldige middelen om blaren te voorkomen. Je kunt ze gebruiken op plekken waar je eerder blaren hebt gehad of op geïrriteerde huid waar nog geen blaar is ontstaan.
Als je al allerlei strategieën hebt geprobeerd en nog steeds bloedblaren op je tenen of andere delen van je voet krijgt, is het misschien tijd voor een podotherapeut. Soms kunnen voetproblemen zoals hamertenen, likdoorns of holvoeten bijvoorbeeld worden opgelost met steunzolen. Deze kun je in je schoenen dragen om biomechanische processen te corrigeren. Ze kunnen ook pijn door problemen als plantaire fasciitis of artritis verminderen.
Tekst: Elizabeth Millard